luni

22 aprilie, 2024

16 decembrie, 2019

România are nevoie în următorii 10 de ani de aproximativ 400.000 de ingineri, a declarat rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti, Mihnea Costoiu, citat de Agerpres.http://www.agerpres.ro

„O să mă adresez în mod special tinerilor şi o să vă dau câteva dintre argumentele pentru a fi inginer. Dincolo de lucrurile cele mai cunoscute, vreau să vă dau două cifre de care tot vorbesc de câţiva ani de zile, dar foarte importante. Suntem la 30 de ani de la Revoluţie şi în aceşti 30 de ani 200.000 de ingineri au părăsit România, 200.000, formaţi înainte sau după 1989, şi doar, cu ghilimele de rigoare, 20.000 de medici. 20.000 cu 200.000 este o realitate în condiţiile în care industria românească – e adevărat, nu extrem de răspândită la nivel naţional, nu la fel de bine dezvoltată într-o parte sau alta a ţării – industria românească creşte, iar toate prognozele spun că România are nevoie în următorii 10 de ani de 400.000 de ingineri faţă de ce produce astăzi”, a declarat Mihnea Costoiu, în cadrul conferinţei „Viitorul în Educaţie şi Inginerie”, organizată la Universitatea Politehnică Bucureşti.

Promoția de anul acesta a UPB „a numărat 3.500 de absolvenţi, cea mai mare generaţie de după 1989”, iar „ofertele de locuri de muncă au ajuns, anul acesta, la 23.000”, a adăugat Mihnea Costoiu.


La specializarea Științe inginerești, România se află peste media europeană, cu 17,2% ingineri în totalul absolvenților de studii de licență (2015, anul cu cele mai recente date disponibile pentru toată UE). Media europeană este de 13,9%:

(CLICK pe imagine pentru mărirea ei) Sursa: Eurostat

Pentru a stimula orientarea spre specializări corespunzătoare cererii de pe piața forței de muncă, MEN a alocat anul acesta suplimentar 5.000 de granturi de studii finanțate de la bugetul de stat pentru “programe de studiu care susțin domeniile prioritare de dezvoltare ale României”.

(Citiți și: Specializările universitare românești: tabloul din spatele alocărilor arbitrare de locuri de studiu. Teologia bate Tehnologia)

Însă, MEN nu a prezentat până acum care sunt specializările prioritare, ci a făcut doar trimitere la Strategia națională pentru competitivitate 2015 – 2020, care enumeră domeniile:

  • Turism şi ecoturism
  • Textile şi pielărie
  • Lemn şi mobilă
  • Industrii creative
  • Industria auto şi componente
  • Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor
  • Procesarea alimentelor şi a băuturilor
  • Sănătate şi produse farmaceutice
  • Energie şi management de mediu
  • Bioeconomie (agricultură, silvicultură, pescuit și acvacultură), biofarmaceutică şi biotehnologii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: