vineri

29 martie, 2024

13 august, 2020

A doua rectificare bugetară din acest an a fost construită pe o prognoză revizuită a evoluției economiei. Deficitul bugetar a fost majorat de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB, în vreme ce contracția PIB a fost majorată la 3,8% din PIB, față de 1,8% din PIB estimarea anterioară, a anunțat joi ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Proiectul clarifică și problema creșterii pensiilor: „Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, se propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei”, arată în nota de fundamentare a proiectului.

”La această rectificare, Comisia Națională de Prognoză a reestimat dinamica economiei în 2020. Contracția pe care o estimează este de 3,8% față de 1,8%. Cele două puncte procentuale din PIB vin din cele două luni în care economia a fost practic închisă. Da, este o înrăutățire, dar este cu foarte mult mai puțin față de ce estimează instituțiile internaționale. Referitor la deficitul bugetar, este estimat să crească la 8,6% din PIB. Este o majorare de 5 puncte procentuale față de deficitul aprobat inițial, de 3,6% din PIB”, a comentat Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă.


Cele cinci puncte procentuale în plus la deficit sunt efectele generate de criza coronavirus asupra finanțelor publice, a precizat ministrul finanțelor.

De unde vine această creștere. Avem o scădere a veniturilor în buget față de estimare de aproape 30 de miliarde de lei. Asta înseamnă aproape 3 puncte procentuale din PIB. În același timp, cheltuielile suplimentare legate direct de criză sunt în jur de 2 puncte procentuale. Cele cinci puncte suplimentare la deficitul din acest an sunt legate direct de perioada de criză prin care trece România astăzi”, a declarat Florin Cîțu.

Beneficiarii majorărilor

Ministrul finanțelor a precizat că la rectificarea bugetară vor fi majorate bugetele mai multor ministere, printre care cel al Transporturilor, al  Sănătății, al Muncii și al Educației.

”La Sănătate am alocat mai multe resurse. Bugetul este cu 45% mai mare față de cel inițial”, a precizat Florin Cîțu, adăugând că sumele suplimentare au fost necesare pentru acoperirea unor cheltuieli suplimentare privind concediile medicale, achiziția de echipamente și medicamente, precum și plata sporurilor pentru personalul medical din linia întâi.


Bugetul Ministerului Muncii este de asemenea mai mare cu zece miliarde de lei față de cel prevăzut la începutul anului.

În ceea ce privește majorarea pensiilor, Florin Cîțu a precizat că ”da, în România vor crește pensiile în 2020. Valoarea punctului de pensie va avea mai mare creștere, deci va fi cea mai mare sumă în plus la punctul de pensie”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: