duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iunie, 2019

Preţul mediu al gazelor naturale de producţie internă a ajuns la recordul istoric de 101,24 lei / MWh la Bursa Română de Mărfuri (BRM) în luna mai, ca urmare a plafonării prețului pentru consumatorii casnici, conform OUG 114 / 2018.

Recordul a fost înregistrat chiar dacă în lunile aprilie şi mai consumul, respectiv preţurile, sunt mai scăzute pe piaţă, aşa cum s-a întîmplat în mai 2018, când preţul gazelor de producţie internă a fost de 74 de lei / MWh, sau în mai 2017 (70 de lei/ MWh).

Începând cu luna aprilie, preţul gazelor de producţie internă a devenit mai mare decât cel de import: la bursa de gaze de la Viena, prețul pentru luna mai 2019 a fost de 81,56 de lei / MWh (în echivalent), cu 20% mai mic decât cel al gazelor româneşti.


La BRM se tranzacţionează gazele pentru utilizatorii industriali şi economici, alţii decât termocentralele, iar producătorii au folosit această piaţă, ca supapă de pentru tensiunile impuse de OUG 114/2018, care a plafonat la 68 de lei / MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale.

În martie OUG 19/2019 a amendat ordonanța, doar ca să precizeze că plafonul este valabil pentru cantităţile de gaze destinate şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.

Astfel, dacă în 2018, preţul mediu al gazelor româneşti a avut o medie de 79 de lei / MWh, în ianuarie acest an a ajuns la 92 de lei pe MWh, la 90 de lei / MWh în februarie și la 95,86 de lei / MWh în luna aprilie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În luna mai trecut, la Viena, prețul a fost de 93 de lei / MWh, cu 20% mai mare, faţă de 74 de lei la Bucureşti. La Viena gazele se tranzacţionau cu 76 de lei pe MWh în luna mai, cu 8% mai mult decât cotaţia de 70 de lei pe MWh a gazului românesc.


De la 1 iulie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a decis ieftinirea cu 5% în medie a gazelor pentru consumatorii casnici.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: