joi

30 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 noiembrie, 2023

Recep Tayyip Erdogan a sosit pentru câteva ore la Berlin, unde va avea o întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz. Vizita este una controversată, din cauza declaraţiilor președintelui Erdogan cu privire la războiul Israel-Hamas din Fâşia Gaza, Germania fiind unul dintre principalii susținători ai dreptului Israelului de a se apăra. Subiectul principal al discuțiilor îl va constitui războiul dintre Israel și Hamas, precum și situația din Orientul Mijlociu, în contextul acestui conflict.

Înainte de cina cu cancelarul Scholz, preşedintele turc urmează să aibă o înrevedere cu preşedintele german Walter Steinmeier.

Preşedintele turc a provocat indignare după ce a descris Hamas drept o „organizaţie de eliberare” şi a condamnat acţiunea militară israeliană drept o crimă de război, acuzând Israelul de „terorism de stat”.


Hamas este clasificată drept organizaţie teroristă de Uniunea Europeană şi Statele Unite. Germania, pe de altă parte, a declarat că securitatea Israelului este „o raţiune de stat”.

(Citește și: Recep Erdogan poziționează Turcia: Israelul este un ocupant, Hamas nu este organizație teroristă. Tel Aviv-ul își recheamă toți diplomații de la Ankara)

Măsuri de securitate sporite

Mai multe demonstraţii sunt planificate în timpul vizitei lui Erdogan la Berlin, care urmează să dureze doar câteva ore.

Un dispozitiv important de securitate a fost mobilizat pentru vizita de vineri a preşedintele turc, scrie dpa, agenție preluată de Agerpres. Poliţia va disloca aproximativ 1.500 de ofiţeri care vor păzi zonele din jurul cancelariei, Palatul Bellevue – reşedinţa oficială a preşedintelui german şi ambasada Turciei, şi toate vor fi închise publicului.

Scholz consideră că Erdogan este un partener important de dialog asupra unor chestiuni precum controlul imigraţiei în Europa. Cancelarul l-a invitat pe Erdogan la Berlin după realegerea acestuia în funcţia de preşedinte al Turciei în mai.

Principalul subiect: Evoluțiile din Orientul Mijlociu


Vizita a fost confirmată de Berlin în urmă cu o săptămână. „În timpul unui dineu, vinerea viitoare, la Cancelarie, preşedintele Erdogan şi cancelarul german vor aborda întreaga gamă de probleme politice (…), desigur în special evoluţiile din Orientul Mijlociu”, a declarat purtătoarea de cuvânt, Christiane Hoffmann, în timpul unei conferințe de presă organizată la Berlin.

Poziţia pro-Hamas afişată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în războiul purtat de Israel împotriva organizaţiei teroriste palestiniene, complică relaţia ţării sale cu Uniunea Europeană, deja deteriorată după ani de crize şi neînţelegeri.

Întrebată despre subiectele discuţiei dintre Olaf Scholz şi Recep Tayyip Erdogan, purtătoarea de cuvânt a indicat că ei „ar vorbi în mod firesc în special despre evoluţiile din Orientul Mijlociu”.

„Se ştie că guvernul german are o poziţie şi o evaluare foarte diferită a Hamas faţă de preşedintele turc”, a adăugat ea. „Bineînţeles, presupun că o vor aduce în discuţie”, a spus purtătoarea de cuvânt.

Alte subiecte de discuţie vor fi relaţiile Germaniei şi Turciei ca membri ai NATO şi problemele migraţiei din UE şi Turcia.

Întrebată dacă Erdogan va vizita memorialul Holocaustului din Berlin sau va merge la meciul amical dintre Turcia şi Germania de sâmbătă, 18 noiembrie, Christiane Hoffmann a explicat că poate vorbi doar despre „întâlnirile cancelarului german”.

Înainte de cina sa cu cancelarul Scholz, preşedintele turc urmează să se întâlnească cu preşedintele german Walter Steinmeier.

Germania găzduiește cea mai mare diaspora turcă din lume, președintele Recep Erdogan și partidul său „AK” bucurându-se de o largă popularitate în rândul acesteia. La alegerile organizate în mai anul acesta Erdogan a obținut aproape 65% din voturile exprimate de turcii din Germania.

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: