Recep Erdogan anunță granițe deschise pentru migranți până ce UE acceptă toate solicitările Ankarei - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Recep Erdogan anunță granițe deschise pentru migranți până ce UE acceptă toate solicitările Ankarei

11 martie, 2020

“Până când toate așteptările Turciei, inclusiv libertatea de mișcare, revizuirea relației vamale și a asistenței financiare vor fi îndeplinite în mod real ne vom menține politica la granițe” a anunțat președintele Turciei, miercuri, într-un discurs televizat.

În intervenția sa, Recep Tayyip Erdogan a acuzat modul în care Grecia a întâmpinat migranții de la granița turco-greacă. ”Nu este nicio diferență între ce au făcut naziștii și imaginile transmise de la frontiera greacă”, a mai spus, citat de Euractiv, președintele Turciei.

Recep Erdogan a fost luni la Bruxelles, unde a avut discuții cu secretarul general NATO și cu președinții Comisiei Europene și Consiliului European. Liderul turc spera să obțină suport pentru intervenția militară din Turcia, dar și asistență financiară suplimentară și deblocarea unor negocieri cu UE în schimbul respectării acordului pe migrație semnat în 2016. Niciuna dintre solicitări nu a fost acceptată la Bruxelles.


Acordul pe migrație a fost la un pas de a fi denunțat de Ankara după ce, luna trecută, 33 de militari turci au fost uciși ca urmare a unui raid aerian în Idlib, Siria, incident ce l-a determinat pe Recep Erdoğan să își concretizeze repetatele amenințări că își va deschide granița vestică pentru refugiați dacă nu primește măcar suport politic european pentru acțiunile militare din Siria.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Decizia Turciei a provocat puternice îngrijorări la Bruxelles, care s-a temut că s-ar putea repeta o criză a migrației de dimensiunea celei din 2015, și a generat o vizită surpriză a lui Charles Michel și a Ursulei von der Leyen la granița turco-greacă într-o mișcare de solidaritate cu Grecia.

Imediat după această vizită, președintele Consiliului a mers la Ankara, acolo unde Recep Tayyip Erdoğan nu a înțeles corect mesajul transmis de liderii UE și a încercat să pună presiune suplimentară pe grănicerii greci, migranții fiind îndrumați spre frontieră chiar de poliția turcă.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr