Până la începutul lunii în curs, ieșenii au completat peste 100 de mii de chestionare în faza de autorecenzare a Recensământului Populației și Locuințelor. Practic, o medie de 35 de mii pe săptămână. Amintim că în perioada 14 martie – 15 mai se desfășoară prima parte a revensământului, cea în care oricine poate să completeze chestionarul singur sau asistat de un recenzor. De pe 16 mai și până pe 17 iulie sunt programate interviurile față în față, respectiv recenzorii îi vor vizita acasă pe cei care nu au participat la prima etapă.
La mijlocul perioadei de autorecenzare, cei mai mulți participanți care au completat chestionarul sunt din Iași, Miroslava, Pașcani, Valea Lupului, Belcești, Ciurea și Holboca, iar cei mai puțini, din Dolhești, Roșcani, Hărmănești, Gropnița, Todirești și Răchițeni.
Obiectivul principal al acestei „numărători naționale” este stabilirea efectivului populației aflate în țară, inclusiv al celor care sunt plecați de mai puțin de 12 luni, momentul de referință fiind 1 Decembrie 2021.
De la Unirea Principatelor și până astăzi s-au făcut 14 recensăminte. Primele date oficiale rezultate în urma unui recensământ efectuat pe teritoriul României indicau o populație de 3,86 de milioane de locuitori. A fost în anul 1859. Muntenia era locuită de 2,4 milioane de oameni, iar Moldova, de numai 1,46 de milioane – arată datele respective, puse însă sub semnul întrebării de următoarele evaluări ale populației.
Un recensământ organizat pe baze științifice a fost efectuat abia în 1899, când deja se estimau că în România erau aproape 6 milioane de locuitori. Numărul stabilit exact a fost 5,95 de milioane. Orașul Iași avea pe atunci 78 de mii „de suflete”.
Citiți întreg materialul pe Ziarul de Iași.