joi

28 martie, 2024

29 iunie, 2016

lira sterlinaCotația lirei sterline în raport cu leul românesc a variat anul trecut și anul acesta, ÎNAINTE DE BREXIT, cu o amplitudine similară celei produse după ce britanicii au votat în favoarea părăsirii Uniunii Europene. Contrar tonului alarmist privind evoluțiile de pe piețele financiare, devalorizarea lirei sterline nu a adus nimic nou sub soare, nici măcar dacă ne raportăm la trecutul apropiat.

Devalorizarea de circa opt procente în raport cu leul românesc nu justifică solicitările mediului de afaceri privind compensații pentru exportatorii către Marea Britanie. Aceștia ar fi trebuit să fie deja obișnuiți cu modificările ample ale raportului de schimb între lira sterlină (GBP) și euro. Monedă în raport cu care stabilitatea tocmai excepțională a leului nostru a indus instabilitatea în raport cu GBP.

Astfel, în primul trimestru al acestui an, lira sterlină s-a devalorizat cu circa opt la sută între 4 ianuarie și 1 aprilie (vezi tabelul) după care a recuperat cinci procente, ajungând la valoarea de 5,90 lei doar cu două zile înaintea Brexitului și pe fondul sondajelor optimiste care dădeau ca probabil votul în favoarea rămânerii în UE.


tabel1Dacă se face raportarea valorii de 5,44 lei/GBP din data de 28 iunie la cea de 5,62 lei din 1 aprilie și pe fondul unei ușoare tendinței de revenire a lirei sterline (care, evident, nu fluctuează în raport cu leul decât indirect, prin intermediul poziționării față de euro), atunci cele trei procente diferență nu mai apar ca fiind atât de importante.

Pentru a verifica dacă situația politică a fost factorul dominant în evoluția lirei sterline, am luat și cotațiile înregistrate pe parcursul anului trecut în prima zi lucrătoare a fiecărei luni. Oarecum dezamăgitor pentru amatorii de senzațional, variația de curs GBP/RON a fost în 2015 de peste zece procente, cu valori minime la începutul anului (5,76 RON/GBP) și maxime undeva spre final (6,3552 RON/GBP în data de 20 noiembrie).

tabel2Atunci, la o valoare a lirei sterline cu 18% mai mare decât cea din prezent sau cu 10% mai mare decât în preziua votului pentru Brexit, nu am auzit nicio știre despre încasările excepționale ale exportatorilor care solicitau recent compensații, dată fiind valoarea monedei britanice. De aceea, ar fi corect pentru informarea publicului să nu se mai facă ikebana cu declarații alarmiste după cum sunt vizate anumite avantaje.

Dincolo de aceste schimbări destul de rapide și identidicate corect drept destabilizatoare pentru planificarea afacerilor aflate în derulare (care se pot, oricum, proteja prin procedee de hedging împotriva riscului valutar), trebuie subliniată importanța ”păcatului originar” al permisiunii acordate special Marii Britanii (și Danemarcei, dar moneda acelei țari este ”de facto” aproape indexată la euro) de a nu adopta euro.


De altfel, este foarte greu de crezut că britanicii ar mai fi votat ieșirea din UE dacă ar fi trecut la moneda unică europeană iar multe dintre miturile livrate de propaganda anti-UE nu ar mai fi funcționat. Este un amănunt esențial (oximoron intenționat) pentru construcția europeană și pentru abordarea negocierilor de ieșire sau, de ce nu, de rămânere în cadrul UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: