duminică

10 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 noiembrie, 2016

trump

UPDATE: „Se pare că va fi anul unui dublu dezastru pentru Occident. Lumea intră în teritoriu necunoscut”, a reacționat pe Twitter fostul ministru de externe suedez Carl Bildt, făcând trimitere și la Brexit.  „Puneți-vă repede centurile de siguranță”, a adăugat el.

UDATE: Donald Tusk și Jean – Claude Juncker, președinții Consiliul European și Comisiei Europene, i-au trimis lui Trump un mesaj comun de felicitare în care enumeră mai multe probleme cărora ar trebui ca UE și SUA să le facă față împreună, dar pe care republicanul a exprimat în campanie puncte de vedere contrare celor ale blocului comunitar.


Azi, este mai  important ca oricând să întărim relațiile transatlantice, spun cei doi lideri europeni. Doar o cooperare apropiată va permite SUA și Europei să răspundă eficient provocărilor fără precedent precum Stat Islamic, amenințărilor la adresa suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, schimbărilor climatice și migrației.

Europenii au încredere că America va continua să investească în perteneriatul cu prietenii și aliații, mai spun cei doi, care îl invită pe Trump să vină în Europa și să participe la un summit UE – SUA în cadrul căruia discuțiile să permite trasarea cursului relației din următorii patru ani.

UPDATE: Vladimir Putin i-a transmis lui Trump o telegramă de felicitare:

Președintele Federației i-a spus lui Trump că dialogul dintre Moscova și Washington trebuie să servească interesele ambelor țări și și-a exprimat speranța unei bune conlucrări în relațiile dintre Rusia și SUA.


De asemenea, liderul de la Kremlin și-a exprimat speranța că va putea coopera cu Trump în probleme internaționale.

Președintele PE: Va fi mai greu, sper că vom găsi deschidere penrtu a colabora

„Va fi greu, mai greu decât cu administrațiile anterioare, dar el este președintele ales în mod liber”, a declarat miercuri dimineața Marin Schulz, președintele Parlamentului European.

„Trebuie să respectăm viitorul președinte al Statelor Unite… Sper că vom găsi o deschidere de a coopera”, a mai spus el.

***

Știrea inițială:

Imediat după anunțarea victoriei republicanului Donald Trump, un oficial rus și-a exprimat încrederea că alegerea americanilor va duce la îmbunătățirea relațiilor dintre Federația Rusă și Statele Unite, în timp ce un politician german de vârf consideră că situația este, din punct de vedere geopolitic, foarte incertă.

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că victoria neașteptată a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale reprezintă ‘”un șoc uriaș”.

”Cred că Trump știe că nu a fost un vot pentru el, ci mai degrabă împotriva Washingtonului, împotriva establishment-ului”, a declarat Ursula Von der Leyen la televiziunea germană ARD.

Norbert Roettgen, membru al CDU și șef al Comisiei parlamentare pentru afaceri externe, a declarat că executivul german nu știe cu certitudine ce va face republicanul Donald Trump dacă va câștiga alegerile prezidențiale.

”Ne dăm seama acum că nu avem nicio idee ce va face acest președinte american dacă vocea mâniei intră în funcție și dacă vocea mâniei devine cel mai puternic om din lume”, a declarat el.

Din punct de vedere geopolitic, suntem într-o situație foarte incertă, a mai spus Roettgen.

Federica Mogherini: Vom continua să lucrăm împreună cu SUA, redescoperind puterea Europei

„Legăturile dintre UE și SUA sunt mai profunde decât orice schimbare politică”, a scris șefa diplomației eruopene într-un mesaj pe Twitter.

„Vom continua să lucrăm împreună, redescoperind puterea Europei”, a subliniat Federica Mogherini în mesajul său.

Marine Le Pen, liderul Frontului Național, a salutat miercuri dimineața, alegerea lui Trump:

„Felicitări noului președinte al Statelor Unite, Donald Trump, și poporului american liber!”, a declarat ea pe Twitter.

Marine l-a susținut în permanență pe acesta și speră ca o surpri,ză  asemănătoare să înregistreze ea anul viitor, la alegerile din Franța. Sondajele de opinie arată că ea va câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din 2017, dar va pierde în turul doi.

Ministrul de externe francez, îngrijorat în privința Acordului de la Paris privind clima și a dosarului iranian

Ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, și-a exprimat îngrijorarea ,în special în privința Acordului de la Paris privind clima sau a acordului în dosarul nuclear iraniane.

„Va trebui să încercăm să înțelegem ce va face noul președinte. Ce a spus până acum stârnește îngrijorare”, a spus Ayrault, citat de Agerpres.

El a dat asigurări că Franța, „aliat al SUA”, va continua să lucreze cu partenerul său american.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: