vineri

19 aprilie, 2024

25 martie, 2021

Premierul Boris Johnson amenință UE cu blocarea investițiilor britanice pe continent, dacă blocul european va impune „blocade arbitrare” asupra exportului de vaccinuri anti-Covid.

Reacția vine după ce Comisia Europeană a anunțat miercuri actualizarea mecanismului de control al livrărilor către state terțe a serurilor produse pe teritoriul Uniunii. Ulterior acestei atenționări, Regatul şi UE au anunţat, ulterior că lucrează la o variantă „reciproc avantajoasă” pentru a soluționa problema.

„Având în vedere interdependenţele noastre” în producţia de vaccinuri, „lucrăm la măsuri specifice (…) pe termen scurt, mediu şi lung pentru a ajunge la o situaţie reciproc avantajoasă şi pentru a creşte aprovizionarea cu vaccinuri pentru cetăţenii noştri”, au indicat cele două părți într-un comunicat comun, emis după declarații belicoase făcute de ambele părți.


Bruxelles-ul a explicat că va introduce două noi principii pentru analiza unei eventuale interdicții de export într-o țară:

  • principiul reciprocității – pentru statele care blochează exporturi de vaccin ce ar trebuie livrate UE, conform unor contracte. Principala vizată este Marea Britanie, întrucât Uniunea a exportat aproximativ zece milioane de doze împotriva Covid-19 către Regatul Unit, de la 1 februarie şi până la jumătatea lui martie, dar nu a primit absolut nicio doză produsă pe teritoriul britanic, deși contractul cu firma englezo-britanicăc prevede livrarea de seruri produse la două instalaţii din Regat. UE suspectează că AstraZeneca a livrat comanda UE Marii Britanii.
  • principiul proporționalității – Comisia analizează condițiile din țara de destinație, în special situația epidemiologică, rata de vaccinare și disponibilitatea existentă a vaccinurilor Covid-19. Vizat este în primul rând Israelul, ale cărui contracte cu producătorii de vaccinuri se derulează fără nicio discontinuitate și care a semnat noi acorduri, în condițiile în care Uniunii i s-au diminuat livrările. Israelul are în acest moment peste jumătate din locuitorii imunizați cu ambele doze.

„Aș sugera cu blândețe tuturor celor care se gândesc la blocade sau la întreruperea lanțurilor de aprovizionare că este posibil ca firmele și companiile să se uite la astfel de acțiuni și să se gândească de două ori dacă se investească în țări în care se impun aceste măsuri”, a declarat Boris Johnson, conform The Independent, preluată de Digi24.

„Cred că blocarea vaccinurilor sau a ingredientelor pentru vaccinuri constituie un subiect sensibil”, a mai spus prmeierul britanic, reiterând că vaccinurile sunt rezultatul unei cooperări la nivel internațional.

Miercuri seara, Regatul Unit și UE au transmis un comunicat de reconciliere, prin care anunțau că vor colabora pentru rezolvarea problemei. „Având în vedere interdependenţele noastre” în producţia de vaccinuri, „lucrăm la măsuri specifice (…) pe termen scurt, mediu şi lung pentru a ajunge la o situaţie reciproc avantajoasă şi pentru a creşte aprovizionarea cu vaccinuri pentru cetăţenii noştri”.


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: