joi

25 aprilie, 2024

20 ianuarie, 2023

Războiul din Ucraina pune presiune pe relația dintre Rusia și unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi din Europa, Serbia. Președintele sârb Aleksandar Vučić (foto), care anterior a avut contacte regulate cu președintele rus Vladimir Putin, s-a distanțat acum de acțiunile Moscovei în Ucraina, potrivit Bloomberg.

Într-un interviu recent, Vučić a respins pretențiile teritoriale ale lui Putin în Ucraina, anticipând totodată că conflictul militar este departe de a fi încheiat, afirmând că „ceea ce e mai rău urmează să vină”. El a dezvăluit, de asemenea, că nu a mai vorbit cu Putin de multe luni.

Vučić a subliniat că Serbia nu poate și nu va sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia, declarând: „Pentru noi, Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina și așa va rămâne”. Această declarație reprezintă o schimbare semnificativă în poziția Serbiei de la invazia Ucrainei în urmă cu aproape 11 luni.


Din punct de vedere istoric, Serbia a căutat să-și echilibreze interesele geopolitice și economice între Est și Vest, dar aceste comentarii subliniază o orientare către Occident.

Reticența Serbiei de a se alătura Statelor Unite și Uniunii Europene în a impune sancțiuni împotriva Rusiei a pus țara sub o presiune crescută, solicitându-i-se tăierea legăturilor cu Putin și a importurilor de energie, cu toate că războiul a lovit puternic economia sârbă și a provocat o creștere a inflației.

Vučić, care a fost reales anul trecut în funcție cu largă majoritate, susține că aderarea la UE este scopul său final, dar se opune sancțiunilor deoarece Rusia susține refuzul Serbiei de a recunoaște independența Kosovo, precum și pentru că țara are o experiență neplăcută privind izolarea economică. Rusia vinde Servici gaze naturale la un preț sub nivelul pieței.

În ceea ce privește comerțul, Rusia este în urma Chinei și ambele sunt depășite de UE, care este de departe cel mai mare partener comercial al Serbiei. Cu toate acestea, Rusia încă deține o poziție semnificativă în comerțul Serbiei, reprezentând aproximativ 6% din comerțul exterior al țării și fiind al treilea partener comercial ca mărime.


Vučić a clarificat că ar fi greșit ca lumea să presupună că guvernul său susține pe deplin conducerea de la Moscova, declarând „Nu ne bucurăm întotdeauna de unele dintre pozițiile lor. Avem o relație tradițională bună, dar asta nu înseamnă că sprijinim fiecare decizie sau majoritatea deciziilor care vin de la Kremlin.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: