joi

28 martie, 2024

3 iunie, 2011

Ratko Mladici apare azi, pentru prima oară, în faţa judecătorilor de la Haga. Fostul şef al sârbilor din Bosnia, generalul Ratko Mladici, a fost internat în spitalul penitenciarului TPI de la Haga, joi, deoarece starea sa de sănătate s-a deteriorat, a anunţat unul dintre avocaţii săi. “Ratko Mladici este în spital. Nu a primit tratamentul adevcat în ultimii ani şi sănătatea sa este şubredă”, a declarat Alexandar Alexici. Avocatul a confirmat că Mladici nu mai poate să-şi folosească o mână, din cauza unui atac cerebral petrecut în urmă cu câţiva ani. Alt avocat, Milos Saljici, care a încercat să împiedice extrădarea lui Mladici la Haga, a afirmat că fostul general a fost operat de cancer limfatic în 2009. Presa sârbă a publicat un document medical, care arăta că Mladici a fost îngrijit într-un spital sârb, între aprilie şi iulie 2009. Acest document a fost prezentat justiţiei de la Belgrad, pentru a dovedi că Mladici nu este transferabil la Haga şi nu poate participa la un proces contra sa. (Le Monde)

Spania cere compensaţii pentru acuzaţiile din scandalul E.coli. Premierul spaniol Jose Luis Rodriquez Zapatero spune că Spania va cere daune pentru pierderile economice suferite din cauza acuzaţiilor nefondate că ar fi sursa bacteriei ce a îmbolnăvit sute de oameni din Europa şi a ucis 18 dintre ei. Boala răspândită cu repeziciune în Germania este cauzată de o nouă formă a bacteriei E.coli, după cum au anunţat cercetătorii europeni. Şapte britanici, care au călătorit în Germania, au fost şi ei infectaţi. Exportatorii de fructe şi legume din Spania estimează că pierd în jur de 200 de milioane de euro pe săptămână, după ce autorităţile germane au declarat că sursa epidemiei ar putea fi castraveţii din Spania. Deocamdată nu s-a găsit nicio dovadă în acest sens, iar biologii încearcă să găsească adevărată sursă a infecţiei. (BBC News)

SUA cer preşedintelui yemenit să demisioneze din funcţie. Statele Unite şi-au intensificat eforturile de a-l convinge pe veteranul preşedinte al statului Yemen să plece de la putere, înainte ca luptele dintre guvern şi forţele tribale să se tranforme într-un război civil. Washingtonul încearcă să-l convingă pe Ali Abdullah Saleh să reconsidere decizia de a respinge planul de pace intermediat de Arabia Saudită şi alte state din Golf, care se tem de creşterea instabilităţii în regiune. John Brennan, consilierul pe probleme antiteroriste al lui Barack Obama, a discutat la Riad cu autorităţile saudite, care au legături puternice cu triburile yemenite, dar nu au acţionat deocamdată în acest sens. Guvernul saudit este acuzat că a transmis semnale confuze lui Saleh, care se agaţă de putere, după 32 de ani în fruntea regimului. (The Guardian)


Premierul japonez promite să demisioneze după ce guvernul va depăşi criza nucleară. Naoto Kan a trecut cu bine peste votul de neîncredere din Parlamentul de la Tokyo, joi, dar numai după ce a promis că va pleca din funţie odată ce guvernul va face progrese pentru a depăşi criza nucleară şi efectele cutremurului devastator. Oferta de a demisiona a fost făcută pentru a nu se ajunge la împărţirea Partidului Democrat, aflat la guvernare, în două tabere, pro şi contra. În partid au existat nemulţumiri legate de răspunsurile ezitante ale premierului la criza din Japonia. Dacă va părăsi funcţia înainte de sfârşitul verii, Kan va fi al şaselea premier ce va demisiona în ultimii cinci ani. Kan a câştigat moţiunea de încredere, în camera inferioară a Parlamentului, cu 293 la 152 de voturi. (The New York Times)

Mitt Romney intră în cursa pentru prezidenţialele din SUA. Fostul guvernator de Massachusetts a anunţat că se înscrie în cursa pentru alegerea candidatului republican la prezidenţialele din 2012, din SUA. El a declarat că preşedintele Barack Obama a falimentat America. Romney a mai spus că Obama este vinovat de situaţia economică dificilă din ţară, pentru cheltuielile federale prea mari şi şomajul prea ridicat. În discursul susţinut în New Hampshire, Romney a promis că va transforma SUA, dacă va fi ales, în cel mai mare creator de locuri de muncă. Multimilionarul republican şi-a început campania electorală în statul ce ar putea găzdui primul scrutin al alegerilor preliminare, pentru selectarea candidatului din 2012. „Guvernul a ajuns să consume, în regimul Obama, aproape 40% din economia noastră”, a explicat Romney, care candidează pentru a doua oară la această funcţie, în 2008 fiind învins de senatorul de Arizona John McCain. (BBC News)

Hillary Clinton îl acuză pe liderul sirian de reprimarea violentă a revoltelor populare. Secretarul de stat american crede că preşedintele sirian ar trebui să demisioneze, dacă nu este în stare să pună capăt violenţelor contra propriului popor şi să ia măsuri importante pentru a începe procesul de reformă din ţară. Declaraţiile au fost făcute în timpul vizitei în SUA a minstrului ceh de externe Karel Schwarzenberg, după publicarea pe internet a unor imagini cu un băiat sirian, în vârstă de 13 ani, mutilat şi ucis de forţele de securitate ale preşedintelui Bashar al-Assad. “Cu fiecare zi în care rămâne la putere şi violenţele din ţară continuă, preşedintele întreţine practic această situaţie, pentru că nu ia nicio măsură în acest sens”, spune Clinton. În acest timp, guvernul de la Damasc a bombardat, joi, centrul capitalei cu artilerie grea şi a făcut cel puţin încă 15 victime. (The Telegraph)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: