joi

28 martie, 2024

13 noiembrie, 2016

kovesiPentru prima dată de la înființare, DNA a obținut condamnări în peste 90% din cazurile judecate, un proceny cu mult peste media europeană, a declarat joi, la Chișinău, procurorul-șef Laura Codruța Kovesi. 

„În ultimii cinci ani, procentul de achitări în DNA era undeva între 10 și 12%. Apreciez că este un procent firesc. Nu cred că într-un stat democrat procentul de condamnări trebuie să fie de 100%”, a adăugat șefa DNA, ccitată de Agerpres.

În 2006, 360 de persoane au fost trimise în judecată, însă în 2010 acest număr a crescut la 937, iar în 2015 — la 1.258.


Evoluția numărului de  condamnați definitiv:

  • În 2006 – 155 de inculpați au fost condamnați definiti
  • în 2010 — 154
  • în 2015 — 973.

Printre cei trimiși în judecată în 2015 s-au numărat un prim-ministru, cinci miniștri, 67 de deputați și cinci senatori, 97 de primari și viceprimari, 15 președinți și vicepreședinți de consilii județene, precum și 32 de directori de companii naționale, a mai arătat Kovesi.

Numărul mare de condamnări vine și din durata mult mai mică a proceselor, iar Laura Codruța Kovesi a amintit „rolul pe care Înalta Curte de Casație și Justiție l-a avut în special în găsirea unor soluții de finalizare rapidă a dosarelor”.

„În urmă cu cinci ani, în România erau dosare care se judecau de șapte, opt sau zece ani de zile. Și acest lucru nu se datora incompetenței și nici neprofesionalismului procurorilor sau judecătorilor, ci se datora unor lacune din legislație care de foarte multe ori erau exploatate de persoanele care erau trimise în judecată. Și pe bună dreptate. Așa înțelegea o persoană trimisă în judecată să își facă apărarea și era o modalitate legală de a se apăra. Nu putem să criticăm acest lucru”, a mai declarat procurorul-șef al DNA.


Pe de altă parte, Kovesi a atras atenția că provocările actuale ale DNA sunt regimul imunităților, păstrarea stabilității instituționale și păstrarea cadrului legislativ și a instrumentelor de investigare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: