29 octombrie, 2023

Rata creditelor neperformante era, la finele lunii iunie 2023, de 2,65%, faţă de 2,73% în martie 2023 şi 3,01% în iunie 2022, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

În iunie 2023, în România erau 32 de instituţii de credit, din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 737,8 miliarde lei, cu 73,4 miliarde lei mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, scrie Agerpres.

Activele instituţiilor cu capital privat reprezentau 87,2% în total active, iar activele instituţiilor cu capital străin 67%.


De asemenea, indicatorul de solvabilitate era, în iunie 2023, de 22,83%, faţă de 21,43% la finele lunii iunie 2022.

Minuta BNR din august: Economia va decelara peste așteptări în 2023

În minuta ședinței din august a Consiliului de Administrație al BNR privind politica monetară se arată că se așteaptă o declerare a avansului economiei în partea a doua a anului, ceea ce va duce probabil la ratarea țintei de creștere de 2,8% prognozată pentru 2023.

În schimb, este posibil ca inflația să scadă mai rapid decât așteptările, pe fondul scăderii consumului și implicit a cererii.

Îngrijorător este că BNR menționează riscul la adresa cursului valutar ca fiind în creștere. Deprecierea monedei naționale este sub presiune din cauza deficitului extern și a incertitudinilor crescute asociate procesului de consolidare fiscală la care se adaugă si reducerea diferenţialului de dobândă între România şi pieţele vestice, se arată în minuta BNR.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: