marți

16 aprilie, 2024

11 martie, 2016

inflatie negativaRata anuală a inflației a cobotât la -2,7% în februarie, de la -2,1% în ianuarie, un nou minim istoric, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

În luna februarie 2016, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu
februarie 2015, este de 59,3%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 24,1%.

Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 16,6%.


Prețurile mărfurilor alimentare au urcat în februarie cu 0,34% față de ianuarie 2016, însă acestea au fost cu 6,47% mai scăzute decât nivelul din februarie 2015. Prețurile mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,27% față de nivelul din ianuarie 2016, fiind cu 0,54% mai mici decât în februarie 2015. Serviciile s-au ieftinit, în medie, cu 1,14% în februarie față de ianuarie, respectiv cu 0,31% față de februarie 2015.

inflatie
Sursă: Institutul Național de Statistică (INS)

 

Rata anuală a inflației IPC se va situa la 1,4% la finele anului, reiese din cel mai recent Raport asupra inflației publicat de Banca Națională a României (BNR), cu 0,3 puncte procentuale peste valoarea proiectată în raportul precedent. La finele anului viitor, inflația va ajunge la 3,4%.

”Astfel, rata inflației IPC este anticipată a atinge valori negative cu un minim de -3 la sută până în mai 2016, a crește cu circa 4 puncte procentuale în trimestrul III 2016 și cu încă 1 punct procentual în ianuarie 2017, după care va avansa gradual cu încă 1 punct procentual până la 3,4 la sută la finele anului 2017”, se arată în Raport.


Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a precizat că traiectoria ratei inflației este puternic afectată de efectele de runda I ale reducerilor de taxe.

”Fără impactul de runda I al reducerilor cotei TVA, rata inflaţiei ar atinge 3% în 2016 şi 3,7% în 2017. Traiectoria proiectată a ratei inflaţiei este afectată substanţial de măsurile fiscale cu privire la reducerea succesivă a impozitelor indirecte, pozitionându-se la valori negative până în mai 2016, revenind ulterior la valori pozitive şi reintrând în interiorul intervalului asociat ţintei începând cu ianuarie 2017”, a declarat Mugur Isărescu, marți, la prezentarea raportului.

Anul trecut, rata anuală a inflației a înregistrat valori negative începând din luna iunie, sub impactul extinderii sferei de aplicabilitate a cotei reduse a TVA de 9% la toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică.

În absența acestei măsuri, rata anuală a inflației ar fi revenit în trimestrul IV în interiorul intervalului de variație al țintei de inflație (2,5 la sută ±1 punct procentual) și s-ar fi plasat aproape de 2 la sută la finele anului, se arată în raport.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: