vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 martie, 2016

inflatie negativaRata anuală a inflației a cobotât la -2,7% în februarie, de la -2,1% în ianuarie, un nou minim istoric, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

În luna februarie 2016, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu
februarie 2015, este de 59,3%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 24,1%.

Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 16,6%.


Prețurile mărfurilor alimentare au urcat în februarie cu 0,34% față de ianuarie 2016, însă acestea au fost cu 6,47% mai scăzute decât nivelul din februarie 2015. Prețurile mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,27% față de nivelul din ianuarie 2016, fiind cu 0,54% mai mici decât în februarie 2015. Serviciile s-au ieftinit, în medie, cu 1,14% în februarie față de ianuarie, respectiv cu 0,31% față de februarie 2015.

inflatie
Sursă: Institutul Național de Statistică (INS)

 

Rata anuală a inflației IPC se va situa la 1,4% la finele anului, reiese din cel mai recent Raport asupra inflației publicat de Banca Națională a României (BNR), cu 0,3 puncte procentuale peste valoarea proiectată în raportul precedent. La finele anului viitor, inflația va ajunge la 3,4%.

”Astfel, rata inflației IPC este anticipată a atinge valori negative cu un minim de -3 la sută până în mai 2016, a crește cu circa 4 puncte procentuale în trimestrul III 2016 și cu încă 1 punct procentual în ianuarie 2017, după care va avansa gradual cu încă 1 punct procentual până la 3,4 la sută la finele anului 2017”, se arată în Raport.


Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a precizat că traiectoria ratei inflației este puternic afectată de efectele de runda I ale reducerilor de taxe.

”Fără impactul de runda I al reducerilor cotei TVA, rata inflaţiei ar atinge 3% în 2016 şi 3,7% în 2017. Traiectoria proiectată a ratei inflaţiei este afectată substanţial de măsurile fiscale cu privire la reducerea succesivă a impozitelor indirecte, pozitionându-se la valori negative până în mai 2016, revenind ulterior la valori pozitive şi reintrând în interiorul intervalului asociat ţintei începând cu ianuarie 2017”, a declarat Mugur Isărescu, marți, la prezentarea raportului.

Anul trecut, rata anuală a inflației a înregistrat valori negative începând din luna iunie, sub impactul extinderii sferei de aplicabilitate a cotei reduse a TVA de 9% la toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică.

În absența acestei măsuri, rata anuală a inflației ar fi revenit în trimestrul IV în interiorul intervalului de variație al țintei de inflație (2,5 la sută ±1 punct procentual) și s-ar fi plasat aproape de 2 la sută la finele anului, se arată în raport.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: