15 decembrie, 2022

Premierul Nicolae Ciucă l-a numit, miercuri, în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, pe Rareș-Ștefan Burlacu, vicepreședinte PNL Diaspora.

Rareș Burlacu, doctorant și asistent la École nationale d’administration publique din Montreal, a emigrat în Canada la mijlocul anilor 2000, potrivit publicației paginiromânești din Canada.

Rareș Burlacu este căsătorit, are un copil și a fost activ în comunitatea românească din Montreal. În 2018 a fost distins la gala Chambre de Commerce Roumaine du Québec (CCRQ) la categoria „Administration et Gouvernance”, conform sursei citate.


„Faptul că CCRQ m-a desemnat laureat la secțiunea «administrație și guvernanță» reprezintă poate, o recunoaștere a implicării mele în anumite proiecte ce au vizat o formă de integrare a României într-o sferă de interes canadiană-quebecheză”, spunea, la acea dată Rareș Burlacu.

„Am inițiat, de-a lungul timpului, misiuni de « export » a expertizei Québec-ului în administrație publică în România, parteneriat soldat cu apariția unui think-tank a căror studii se desfășoară în zona evenimentelor extreme; am facilitat invitarea unui fost prim-ministru al României în Canada pentru a impulsiona Acordul Economic Comercial Global între Canada și România prin intermediul Uniunii Europene; am creat punți de legătură între companii private canadiene și autoritățile române”, mai spunea atunci Rareș Burlacu.

Rareș Burlacu, propus pentru secretar de stat la MAE, Florin Cîțu l-a preferat pe ginerele șefului CJ Constanța

În vara anului trecut, premierul de la acea data Florin Cîțu l-a numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe pe Andrei Novac, ginerele șefulu CJ Constanța, decizie care a iscat un mare scandal în interiorul PNL, întrucât conform negocierilor interne, postul de secretar de stat la MAE îi revenea vicepreședintelui PNL Diaspora Rareș Burlacu.

Din februarie 2022, Rareș Burlacu este profesor și în cadrul ASE.

(Citiți și: „Care sunt rolul și atribuțiile noii Agenții pentru Investiții și Comerț Exterior”)


La sfâșitul lunii octombrie, Guvernul a aprobat înființarea Agenției pentru Investiții și Comerț Exterior, care va funcționa în subordinea și sub coordonarea premierului, conform purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Sunt practic doi piloni pe care se așează această construcție guvernamentală, unul dedicat relaționării cu investitorii străini care doresc să investească în țara noastră (…), pe de altă parte un sprijin acordat oamenilor de afaceri din România, companiilor românești care doresc să fie prezente pe piețele din afara țării și care au nevoie de sprijin”, spunea Dan Cărbunaru.

Guvernul a depășit termenul pentru aprobarea HG

Noua Agenție va avea personalitate juridică şi se constituie prin reorganizarea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, prin divizare parţială, prin preluarea activităţilor, posturilor şi personalului Direcţiei Investiţii Străine şi Departamentului Comerţ Exterior, cu excepţia Direcţiei Politici Comerciale.

“Atribuțiile detaliate, organizarea, funcționarea și numărul maxim de posturi ale Agenției se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, în termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se precizează în actul normativ publicat în Monitorul Oficial.

Guvernul nu a reușit până la această dată să aprobe prin HG atribuțiile și organizarea Agenției, un proiect de act normativ fiind lansat în dezbatere publlică abia în urmă cu o săptămână.

250 de posturi, din care o treime în străinătate

Președintele va avea în subordine un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat, numit și eliberat din funcţie tot prin decizie a prim-ministrului.

Agenția pentru Investiții și Comerț Exterior va mai avea și un secretar general, înalt funcționar public.

Personalul Agenţiei va fi compus din demnitari, înalţi funcţionari publici, funcționari publici, personal diplomatic şi contractual.

Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Agenţiei este de 250 posturi, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Din numărul maxim de posturi, 76 de posturi sunt destinate rețelei de reprezentare economică externă.

Reprezentanţilor din reţeaua de reprezentare externă li se acordă, pe perioada trimiterii în misiune în străinătate, grade diplomatice, în condiţiile legii.

Proiectul de act normativ mai arată că Agenţia poate închiria spații pentru structurile şi personalul propriu din ţară şi din străinătate, în condițiile legii.  Sediul Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior va fi la etajele 1,2,3 din clădirea situată în str. Promoroacă nr. 9-11, sector 1, București, imobil unde funcționează Direcția Generală Turism a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: