Alex Milcev, Tax & Law Services Leader, EY Romania and Moldova, propune guvernului reconfigurarea Agenția pentru Investiții Străine și transformarea acesteia ”într-un motor de creștere al României”, în contextul în care investiții străine pleacă din Rusia și din Ucraina și caută o nouă destinație.
Reflux al investițiilor străine din țările afectate de conflict
”Avem de-a face cu un reflux de investiții din țările afectate de conflict. Aproape toate multinaționalele au anunțat retragerea din Rusia. Din Ucraina, evident, investițiile pleacă din motive practice, legate de imposibilitatea de a-și desfășura operațiunile în anumite zone.
Această realitate geopolitică înseamnă că sunt miliarde de dolari care își caută o destinație. Foarte puțin probabil ca această destinație să fie în est, și cu China sunt anumite divergențe geopolitice, mai puțin probabil să se întoarcă banii acasă, să se întoarcă în SUA, Marea Britanie, Germania, Franța… Banii aceștia, repet, își caută o altă destinație”, a afirmat marți Alex Milcev, în cadrul conferinței ”Bugetul și fiscalitatea 2023: la ce să se aștepte economia?”, organizată de Curs De Guvernare.
Întrebarea pusă de Alex Milcev: Cum să facem ca acestă destinație să fie, cu predilecție, România?.
România, locul 4 în UE ca atractivitate pentru investitiri străini – studiu EY
”După începerea conflictului din Ucraina, compania din care fac parte a făcut un studiu european al atractivității pentru investitori străini. Avem atu-uri importante: între cele 27 state membre, România se află pe locul 4, foarte onorabil, ca preferință a investitorilor de a deschide o afacere sau de a extinde o afacere existentă. În fața noastră doar Lituania, Portugalia și Marea Britanie. Suntem pe radarul investitorilor cu toate că studiul a fost făcut după începutul războiului”, a declarat Alex Milcev.
Potrivit analizelor EY, la nivel european, România este cea mai atractivă țară din punctul de vedere al sectorului supply chain & logistics. ”Este foarte important, mai ales dacă discutăm în contextul pandemiei și războiului, gândindu-ne la impactul dur suferit de rețelele de aprovizionare”, precizează Alex Milcev.
Alte guverne își promovează țara în mod agresiv, România nu face asta
Este suficient să știm aceste avantaje ca să atragem o cotă mai mare de investiții? Probabil că nu, răspunde Alex Milcev: ”Avem mai multe exemple unde guvernele au luat inițiativa să își promoveze țara în mod agresiv în fața investitorilor. România, din păcate, nu face asta cum am dori noi. Avem o Agenție a investițiilor străine care, din păcate, nu se compară cu omologii săi… Mi se pare că este un domeniu în care Guvernul trebuie să facă mult mai mult… O recomandare: reconfigurarea acestei Agenții pentru Investiții străine. Aceasta trebuie să fie un motor de creștere pentru țară”.
Fereastră de oportunitate: Un an, un an și jumătate
E foarte important și următorii 5 ani pot face diferența în ceea ce privește creșterea veniturilor la bugetul de stat, spune Alex Milcev.
”Timpul este critic, banii aceștia nu stau undeva în conturi o lungă perioadă. Dacă într-un an, un an și jumătate, nu atragem investitori, acel flux se va așeza în altă parte. Este un element de politică internă și externă care trebuie să fie mult mai activ”, a afirmat Alex Milcev.
***