joi

25 aprilie, 2024

5 octombrie, 2015

fedRaportul privind piaţa muncii din Statele Unite a fost catalogat drept dezamăgitor de economiştii străini. Rata şomajului s-a menţinut la nivelul de 5,1% în septembrie, însă creşterile salariale au stagnat, forţa de muncă a scăzut, iar angajatorii au creat mai puţine locuri noi de muncă decât media ultimelor luni.

Raportul ridică, astfel, noi probleme Rezervei Federale (Fed) din SUA deoarece semnalează o uşoară încetinire a economiei şi ar putea duce la amânarea deciziei de înăsprire a politicilor monetare.

Eric Rosengren, preşedintele Rezervei Federale din Boston şi unul dintre membri cu drept de vot în cadrul Consiliului de Administraţie al băncii centrale din SUA, este de părere că instituţia va majora dobânzile în ciuda raportului „slab” privind piaţa muncii.


Într-un interviu acordat Reuters, Rosengren a precizat că încetinirea angajărilor din ultima lună ridică o serie de întrebări cu privire la performanţa economiei americane la finele anului. Dacă numărul locurilor de muncă va creşte într-un ritm mai scăzut de 2%, sau dacă rata şomajului trece de nivelul de 5,1% de acum, el ar prefera să aştepte până anul viitor pentru a vota mult anticipata majorare a dobânzilor.

Comentariile directe ale oficialului ar putea lămuri la ce se referă Fed atunci când spune că are o abordare „dependentă de date”. Rosengren spune că nu are nevoie să vadă o creştere a inflaţiei sau a salariilor pentru a susţine o majorare a dobânzilor, însă, piaţa muncii, care arată mult mai bine, este un element cheie.

Acesta a fost cu certitudine un raport slab„, a spus şeful Fed-ului din Boston.

Trebuie să înţelegem dacă a fost o anomalie sau dacă este un simptom al unei slăbiciuni mai ample a economiei decât anticipasem. Un singur raport nu ne spune aceste lucruri, aşa că va trebui să consultăm datele ce vor mai veni„, a detaliat Rosengren.


Economia SUA a creat 142.000 de noi locuri de muncă în septembrie, sub aşteptările experţilor. De asemenea, au fost revizuite în scădere cifrele aferente lunii august. Fabricile au fost cele mai afectate, ceea ce reflectă o încetinire a economiei globale, precum şi efectele unui dolar puternic.

Investitorii au reacţionat şi au redus prognozele unei eventuale majorări a dobânzii la 30%, în ciuda afirmaţiilor mai multor decidenţi, printre care şi preşedintele Fed, Janet Yellen, care văd o înăsprire a politicii monetare până la finele anului.

Întrebat dacă susţine o majorare a dobânzilor deşi pieţele văd o probabilitate de doar 30% ca acest lucru să se întâmple, Rosengren a spus „da, dacă este acţiunea adecvată”.

„Nu cred că pieţele au drept de veto în legătură cu ce urmează să facem”, a spus el, adăugând că acel procent va creşte, cel mai probabil, dacă datele economice se vor îmbunătăţi.

Fed a menţinut dobânda cheie de politică monetară aproape de nivelul zero din 2008.

Rosengren spune că ar lua în calcul amânarea majorării dobânzii până în 2016 dacă „datele sunt suficient de slabe încât să indice fie faptul că rata şomajului creşte, fie că în a doua parte a anului creşterea economică este de sub 2-2,5%”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: