vineri

29 martie, 2024

6 iunie, 2018

România a fost în 2017 statul membru cu cele mai multe anchete declanșate la recomandarea Biroului European Anti-Frauda (OLAF).

Din cele 148 de puneri sub acuzare formulate anul trecut de autoritățile naționale din UE, 29, adică 20% din total, au avut loc în țara noastră.


Cazul Tel Drum, unul dintre exemplele de fraudă prezentate în Raport

Datele apar în Raportul de activitate al OLAF pe 2017, în care cazul Tel Drum este prezentat ca principal exemplu de fraudă gravă, la capitolul Corupție, conflict de interese și licitații aranjate.

„Investigațiile OLAF au descoperit că reprezentanții unui județ, beneficiarul fondurilor, s-au înțeles cu reprezentanții companiei care a elaborat caietul de sarcini, pentru a stabili în documentația licitației criterii restrictive de care să beneficieze o singură companie. Această companie a câștigat contractul,ceilalți ofertanți fiind descalificați în faza de evaluare inițială.

Cele două părți ai înțelegerii au falsificat un număr mare de documente, inclusiv proiectul tehnic și memorandumul pentru construcția drumurilor.


Aceste documente falsificate nu numai că au fost utilizate de administrația județului în procedura de licitare a lucrărilor, dar mai târziu au fost atașate cererii de rambursare înregistrată la Autoritatea de Management”, menționează Raportul OLAF.

Documentul explică apoi că acest caz a fost investigat de DNA, care a pus sub urmărire penală mai multe persoane cu rang înalt în România acuzate de fraudarea banilor europeni, constituirea unui grup infracțional organizat și obținere de foloase necuvenite.

Prejudiciul adus bugetului UE a fost de 21 de milioane de euro, iar Comisia Europeană a cerut României să opereze corecțiile necesare. România a returnat banii respectivi.

Statistica activității OLAF în 2017:

  • a încheiat 197 de investigații și a emis 309 de recomandări pentru autorităților naționale și europene relevante
  • a recomandat recuperarea a peste trei miliarde euro la bugetul UE
  • a inițiat 215 de noi investigații
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: