Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Raportul OLAF: Tel Drum, exemplu de fraudare a banilor europeni. 20% din acuzările formulate în 2017 la recomandarea OLAF – în România
de Razvan Diaconu , 6.6.2018
România a fost în 2017 statul membru cu cele mai multe anchete declanșate la recomandarea Biroului European Anti-Frauda (OLAF).
Din cele 148 de puneri sub acuzare formulate anul trecut de autoritățile naționale din UE, 29, adică 20% din total, au avut loc în țara noastră.
Cazul Tel Drum, unul dintre exemplele de fraudă prezentate în Raport
Datele apar în Raportul de activitate al OLAF pe 2017, în care cazul Tel Drum este prezentat ca principal exemplu de fraudă gravă, la capitolul Corupție, conflict de interese și licitații aranjate.
“Investigațiile OLAF au descoperit că reprezentanții unui județ, beneficiarul fondurilor, s-au înțeles cu reprezentanții companiei care a elaborat caietul de sarcini, pentru a stabili în documentația licitației criterii restrictive de care să beneficieze o singură companie. Această companie a câștigat contractul,ceilalți ofertanți fiind descalificați în faza de evaluare inițială.
Cele două părți ai înțelegerii au falsificat un număr mare de documente, inclusiv proiectul tehnic și memorandumul pentru construcția drumurilor.
Aceste documente falsificate nu numai că au fost utilizate de administrația județului în procedura de licitare a lucrărilor, dar mai târziu au fost atașate cererii de rambursare înregistrată la Autoritatea de Management”, menționează Raportul OLAF.
Documentul explică apoi că acest caz a fost investigat de DNA, care a pus sub urmărire penală mai multe persoane cu rang înalt în România acuzate de fraudarea banilor europeni, constituirea unui grup infracțional organizat și obținere de foloase necuvenite.
Prejudiciul adus bugetului UE a fost de 21 de milioane de euro, iar Comisia Europeană a cerut României să opereze corecțiile necesare. România a returnat banii respectivi.
Statistica activității OLAF în 2017:
- a încheiat 197 de investigații și a emis 309 de recomandări pentru autorităților naționale și europene relevante
- a recomandat recuperarea a peste trei miliarde euro la bugetul UE
- a inițiat 215 de noi investigații