vineri

26 aprilie, 2024

2 februarie, 2015

NATO Secretary General's monthly press conference and release of his 2014 Annual ReportAnul 2014 a fost „un an negru” pentru securitatea Europei, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto), la conferinţa de presă de după prezentarea raportului anual al Alianţei. Iar 2015 va fi anul în care se va testa capacitatea NATO de a răspunde noilor provocări din vecinătatea spaţiului aliat.

Mediul de securitate s-a schimbat fundamental: în sud, NATO se confruntă cu extremismul violent al ISIS, în timp ce la est, Rusia şi-a folosit forţa pentru ca să anexeze Crimeea, să destabilizeze Ucraina şi să îşi intimideze vecinii, a argumentat Jens Stoltenberg.

România, în avanpostul NATO în faţa Rusiei

România este amintită în  raportul asupra securităţii în anul 2014 în contextul suplimentării la noi în ţară a forţelor aeriene aliate şi al zborurilor de supraveghere cu sisteme radar AWACS asupra ţării noastre şi a Poloniei.
În plus, se aminteşte de operaţionalizarea bazei de la Deveselu în acest an, facilitate militară care va găzdui interceptorii antirachetă, parte a scutului antirachetă al NATO.


Secretarul general al NATO a vorbit despre amplasarea celor 6 comandamente ale NATO în tot atâtea ţări ale Europei Centrale şi de Est.

NATO va desfăşura aceste 6 comandamente în România, Polonia, cele trei ţări Baltice şi Bulgaria pentru a ajuta la coordonarea forţei de reacţie foarte rapidă, vârf de lance în cazul oricărui răspun la o eventuală agresiune asupra unui aliat (spearhead force).

Miniştrii apărării ai celor 28 de state ale NATO vor discuta în acestă săptămână detaliile, la reuniunea de la Bruxelles din 5 februarie. Atunci se va decide cu ce număr de trupe vor contribui aliaţii la forţele ultra-rapide şi noul plan de acţiune (readiness action plan)

În comandamentele dintre care unul va fi şi în România vor fi doar câteva zeci de militari. Ei vor planifica şi organiza exerciţii militare şi vor avea activităţi de comandă şi control în cazul în care forţa ultrarapidă va avea neovie de întăriri.


Franţa a anunţat deja că va acorda tancuri şi vehicule blindate pentru forţele NATO din Polonia.

Săptămâna trecută, Victoria Nuland, subsecretarul de stat american, le-a cerut aliaţilor să urgenteze instalarea noilor comandamente în statele est-europene, având în vedere situaţia din Europa.

„Trebuie să înfiinţăm centrele de comandă şi control în toate cele şase  state din prima linie. NATO este o alianţă defensivă. Scopul nostru este descurajarea agresiunii. Dar dacă asta eşuează, atunci trebuie să fim pregătiţi”, a spus oficialul american, într-un discurs la Brooking Institution în Washington.

2014:  400 de avioane ruseşti au zburat în apropiere de spaţiul aerian al NATO

Rusia a continua să provoace alianţ pe parcursul anului trecut, iar Jens Stoltenberg a avertizat că Moscova a continuat să îşi sporenscă influenţa, dar şi implicarea militară în Ucraina.

Pe măsură ce tensiunile dintre NATO şi Rusia au crescut, Alianţa a avut 200 de exerciţii militare în 2014, iar secretarul de stat ele că ele vor continua în acelaşi ritm şi în 2015, în condiţiile în care avioanele ruse fac tot mai frecvent zboruri în apropiere de spaţiul aerian al statelor NATO.

În 2014, mai mult de 400 de avioane ruseşti au fost interceptate de NATO. 150 dintre ele de către misiunile NATO de patrulare a spaţiului aerian al statelor baltice.

Replica Moscovei a fost că aceste zboruri sunt de rutină şi că sunt zboruri de patrulare deasupra apelor internaţionale, similare celor ale NATO.

Joia trecută, Ministerul britanic de Externe l-a chemat pe ambasadorul rus la Londra după ce două bombardiere au zburat peste Canalul Mânecii. Deşi nu au trecut în spaţiul aerian britanic, ele au fost escortate de două avioane Typhoons ale forţelor aeriene regale, întrucât au cauzat probleme aviaţiei civile.

Pledoarie pentru suplimentarea bugetului apărării

Secretarul general al NATO a atras atenţia asupra investiţiilor Rusiei în forţele armate, în ciuda dificultăţilor economice, şi a cerut ca şi statele NATO să stopeze reducerea bugetelor apărării şi să încerce să se apropie de angajamentul de 2% din PIB alocat acestui capitol.

În 2014, statele NATO din Europa au cheltuit în jur de 250 de miliarde de dolari pentru apărare, ceea ce a însemna o reducecre de 7 miliarde de dolari, sau 3%, potrivit NATO.

Descărcaţi aici raportul integral al NATO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: