Raportul Mueller / Toți oamenii președintelui - cum l-au salvat pe Donald Trump subordonații neascultători - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Raportul Mueller / Toți oamenii președintelui – cum l-au salvat pe Donald Trump subordonații neascultători

20 aprilie, 2019

Legendele îl prezintă pe Donald Trump ca fiind un om autoritar, o persoană iubită, dar care inspiră teamă, un șef care pretinde, și obține, loialitatea totală a subordonaților. În realitate, nu multă lume îl ascultă pe Donald Trump, iar asta pare să-i fi salvat, deocamdată, mandatul de președinte. Concluzia apare după ce citești unul dintre pasajele uluitoare cuprinse în raportul de 446 de pagini întocmit de procurorul Robert Mueller, raport dat publicității, cenzurat, joi seara în Statele Unite.

”Eforturile președintelui de a influența cursul investigației au fost lipsite de succes în mare parte”, scrie Robert Mueller în capitolul dedicat potențialelor intenții de obstrucționare a justiției, ”dar acest lucru a fost posibil în principal deoarece persoanele din apropierea președintelui au refuzat să ducă la îndeplinire ordinele primite sau să accepte aceste ordine”.

Chiar dacă raportul nu afirmă că președintele a obstrucționat ancheta, Donald Trump nu poate răsufla ușurat- deja politicieni americani cer punerea sa sub acuzare cu argumentul că și tentativa de obstrucționare a justiției se pedepsește.


Dacă toți oamenii președintelui l-au dezamăgit pe Richard Nixon pentru că au scăpat de sub control conspirația lor, de data asta poate că toți oamenii președintelui că l-au ajutat pe Donald Trump pentru că au tratat ordinele sale ilegale exact așa cum trebuia, ignorându-le în mod corespunzător, este concluzia publicației britanice The Guardian, care a făcut, după Raportul Mueller, o listă a celor care nu au ascultat indicațiile lui Donald Trump:

  • Fostul director FBI James Corney nu a finalizat o investigație, chiar dacă Donald Trump i-a sugerat s-o facă, împotriva fostului consilier pe securitate națională Michael Flynn.
  • Consilierul Casei Albe Don McGahn nu i-a spus procurorului general-adjunct Rod Rosenstein că Robert Mueller trebuie destituit de la conducerea anchetei, chiar dacă Donald Trump i-a cerut să o facă.
  • Don McGahn a refuzat să își schimbe declarațiile privind contextul în care Trump a cerut destituirea lui Robert Mueller, în ciuda faptului că a primit multiple cereri să retracteze declarațiile inițiale.
  • Consilierii Corey Lewandowski și Rick Dearborn nu i-au transmis mesajul procurorului general Jeff Sessions că trebuie să limiteze investigația asupra Rusiei doar la posibilitatea ca acest stat să influențeze următoarele alegeri americane, în ciuda acestui ordin dat de Donald Trump
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Lumea aflase de ceva vreme că angajații Casei Albe au probleme cu șeful lor. Într-o carte publicată în septembrie 2018 de către jurnalistul Bob Woodward este descris cu secretarul Apărării, Jim Mattis, a ignorat ordinul lui Donald Trump de eliminare fizică a președintelui Siriei și cumconsilierul pe probleme economice Gary Cohn a furat pur și simplu un document de pe masa lui Donald Trump pentru a salva un acord comercial în funcțiune.

În Raportul Mueller sunt descrise însă și episoade în care colaboratori ai președintelui au ascultat cele mai nepotrivite ordine date de acesta:

  • Michael Flynn, consilier pe probleme de Securitate, a încercat, la îndemnul lui Donald Trump, să obțină emailurile furate din computerul lui Hillary Clinton.
  • Fostul consilier Michael Cohen a pledat vinovat la acuzația de evaziune a fondurilor de campanie electorală, afirmând că președintele Trump cunoștea detaliile acesteia.
  • Secretara de presă Sarah Sanders a mințit conștientă publicul american în campania de defăimare a lui James Corney


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr