România trebuie să evite luarea unor măsuri populiste, în perspectiva anului electoralui electoral ce urmează, pentru a nu inversa reforme implementate anterior şi pentru a nu duce chiar la apariţia unor riscuri noi, avertizează raportul experţilor prezentat board-ului FMI, care a aprobat noul acord stand-by cu România.
„Angajamentul autorităţilor de a continua procesul de ajustare fiscală şi de a realiza noi reforme în zona taxelor şi cheltuielilor publice, inclusiv în sănătate, este binevenit. În acelaşi timp, având în vedere ieşirea României din PDE (procedura de deficit excesiv – n.r.), au crescut presiunile pentru măsuri populiste care ar inversa reforme dificile implementate anterior sau ar putea crea noi riscuri. Trebuie rezistat acestor presiuni”, se arată în raportul FMI citat de MEDIAFAX.
Consiliul Uniunii Europene a încetat procedura de deficit excesiv împotriva României la finele lunii iunie.
Totodată, FMI recomandă depăşirea „disputelor interne” care au întârziat reforme instituţionale, spre exemplu în zona planificării investiţiilor: „Sunt necesare eforturi curajoase pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor structurale UE. Reformele instituţionale menite să soluţioneze permanent problema arieratelor guvernului ar trebui urgentate pentru a apăra realizările reuşite până acum”, mai spune documentul.
„Anumite interese”
Raportul mai spune că perspectiva alegerilor de la anul, europarlamentare, dar mai ales a celor prezidenţiale, este de aşteptat apariţia unor presiuni pentru luarea unor măsuri populiste şi care ar putea genera riscuri noi, precum întârzierea reformelor structurale convenite cu FMI, ratarea unor ţinte din program sau deteriorarea încrederii investitorilor.
„Perioada premergătoare alegerilor parlamentare şi următoarelor alegeri prezidenţiale oferă o fereastră pentru reforme. Cu toate acestea, se menţin riscuri politice. Mai exact, anumite interese ar putea conduce la tentative de întârziere a unor reforme structurale deja întârziate, în special cele legate de companiile de stat”, spun experţii FMI.
„Priorităţi divergente în interiorul coaliţiei”
Apariţia unor noi incertitudini politice în perioada premergătoare alegerilor din 2014, în special a celor prezidenţiale, ar putea afecta încrederea investitorilor şi a consumatorilor, avertizează raportul FMI.
Guvernul trebuie să reziste priorităţilor divergente din coaliţie: „Susţinerea politică pentru un acord cu FMI/CE (Comisia Europeană – n.r.) este largă, însă priorităţi divergente în interiorul coaliţiei vor pune probabil la încercare determinarea guvernului”, notează FMI.
Experţii mai remarcă şi apariţia unor noi tensiuni politice între premier şi preşedinte în jurul politicilor economice, după o perioadă „relativ calmă”.
Fondul aminteşte de problemele politice de anul trecut, care au condus la ratarea mai multor ţinte din program şi la întârzieri în ceea ce priveşte agenda de reforme structurale.
Programul preventiv derulat în perioada 2011-2013 s-a încheiat cu o întârziere de trei luni şi cu derogări.
Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a avizat vineri,27 septembrie, scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române şi a aprobat încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.
Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru vara anului viitor, iar cele prezidenţiale vor avea loc la sfârşitul lui 2014.