sâmbătă

20 aprilie, 2024

2 iulie, 2021

raport trafic de persoane departamentul de justie sua

România rămâne pe lista de supraveghere, întrucât nu îndeplinește standardele minime de eliminare a traficului de persoane, chiar dacă a început să facă eforturi semnificative în acest sens, menționează cel mai recent raport al Departamentului de Stat al SUA privind acest fenomen.

România se află pentru al treilea an consecutiv pe lista de supraveghere la nivelul 2, cu cel mai pronunțat trafic de persoane din UE.


În categoria 3, cea mai gravă, se află țări precum Rusia, China sau Cuba.

Raportul anual al Departamentului de Stat analizează situaţia din 188 de ţări, inclusiv SUA.

România s-ar fi aflat și ea în cea de-a 3-a categorie, însă a primit o derogare datorită alocării de resurse pentru un plan care, dacă ar fi implementat, ar constitui un efort semnificativ în lupta împotriva traficului de persoane.

România rămâne o sursă principală a victimelor traficului sexual și exploatării prin muncă din Europa, constată documentul prezentat joi. Marea majoritate a victimelor din 2020 (72%) au fost exploatate sexual.


Traficanții sunt cetățeni români care fac parte din grupuri de crimă organizată bazate organizații criminale bazate pe criterii familiare și etnice, care folosesc femei și copii pentru traficul sexual din România și alte țări europene, incluzând Finlanda, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie.

Alte observații referitoare la România:

  • Eforturile Guvernului pentru protejarea victimelor sunt în continuare insuficiente. Noul mecanism de identificare a victimelor a fost amânat pentru al treilea an consecutiv.
  • Serviciile de sprijin acirdate victimelor rămân în continuare inadecvate și lasă victimele în risc de a deveni din nou obiectul traficului de persoane.
  • În timp ce se bazează pe ONG-uri în acțiunile de adăpostire și asistare a victimelor, Guvernul nu le acordă acestor organizații suficiente fonduri.
  • Mai puțin de jumătate din victimele identificate au primit asistență din partea instituțiilor publice, a a parteneriatelor public – privat sau ONG-urilor.
  • În general, victimele nu primesc suport adecvat în timpul proceselor. Persistă semnalarea cazurilor în acre acestea sunt intimidate de în timpul ședințelor de judecată sau după. Multe instanțe nu le aplică sancțiuni avocaților traficanților atunci când acestea hărțuiesc victimele în timpul ședințelor de judecată. De altfel, CEDO a constatat că România nu întrunește obligațiile de a pedepsi persoanele vinovate de infracțiuni sexuale la adresa copiilor.

Premierul promite că se va ocupa de problemă „în cel mai scurt timp şi eficient mod”

Prim-ministrul Florin Cîţu atrage atenţia că este nevoie de „un efort integrat” al tuturor instituţiilor pentru combaterea acestei probleme, a traficului de persoane și promite, într-un mesaj postat pe Facebook rezolvarea rapidă a problemelor.

Comentariul făcut de premier după publicarea raportului SUA:

Departamentul de Stat al SUA a lansat în cursul zilei de ieri Raportul privind Traficul de Persoane pe anul 2021.

După eforturile Guvernului de anul precedent, alături de societatea civilă, România rămâne pe Tier 2 Watch List. Adică se menţine pe lista de supraveghere la nivel 2.

Problema traficului de persoane este o prioritate pentru Guvern. Avem soluţii pe care le vom urmări şi coordona integrat de la nivelul Cancelariei.

Mă voi asigura că sincopele existente sunt rezolvate în cel mai scurt timp şi eficient mod (…)

Nicio suspiciune de exploatare nu trebuie ignorată şi trebuie tratată cu maximă seriozitate.

Traficul de persoane şi exploatarea trebuie combătute în România.

Este nevoie de un efort integrat din partea tuturor instituţiilor. Trebuie să ne asigurăm că nicio persoană vulnerabilă nu mai devine victimă.

Pandemia a creat ”un mediu ideal” pentru dezvoltarea traficul de persoane la nivel global

Pandemia a creat „un mediu ideal” pentru dezvoltarea traficului de persoane la nivel global, guvernele canalizându-şi resursele către criza sanitară, în timp ce traficanţii profitau de aceasta pentru a viza persoanele cele mai vulnerabile, au explicat joi oficiali SUA, la prezentarea raportului.

„Aceasta este o criză mondială”, a spus şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.

Recunoscând dificultatea de a furniza cifre exacte, el a precizat că estimările situează la 25 de milioane numărul de persoane, inclusiv minori, victime ale acestui tip de trafic, care include prostituţia şi munca forţată.

„Această crimă este un afront la adresa drepturilor omului, un afront la adresa demnităţii umane”, a spus Blinken în discursul său.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: