joi

18 aprilie, 2024

7 martie, 2018

„În absența reformelor structurale și a consolidării fiscale, creșterea economică puternică a Romāniei riscă să creeze condițiile unei aterizări dure, la o schimbarea tendinței în ciclul economic, potrivit raportului de țară în cadrul Semestrului european, privind România al Comisiei Europene (CE).

Totuși există, încă, oportunitatea de „a reconstrui zonele fiscale – tampon și de a pregăti economia pentru momente mai slabe” (…), iar continuarea reformelor structurale structurale „ar sprijini transformarea României într-o economie cu o valoare adăugată mai mare și ar putea îmbunătăți rezistența economiei la o eventuală recesiune”.

Principalele repere sunt:

  • Chiar dacă se estimează încetinirea creșterii economice, aceasta „va rămâne peste potențial”, la circa 4,5% în 2018 și 4,0 în 12019.
  • Creșterea potențială este estimată la aproximativ 3,7% în 2017, comparativ cu o medie de 4,6% peste 2000-2008.

  • Deficitul de cont curent crește la 3,2% din PIB în 2018 și 3,4% în 2019, căci creșterea importurilor a depășit-o pe cea a exporturilor.
  • Deficitul bugetar crește ca urmare a politicii fiscale pro-ciclice, iar proiectia CE este de 3,9% în 2018, dacă nu se schimbă politica.
  • Deficitul structural (calculat după corecția de ciclu economic) crește până la 4,3% în 2018, după 3,3% în 2017 și 2,2% în 2016.
  • Sărăcia rămâne ridicată. În 2016, riscurile de sărăcie și excluziune socială au crescut, afectând 38,8% din populație și inversând o tendință descrescătoare de mai mulți ani.
  • Creșterea economică ridicată este însoțită de inegalități ridicate. Veniturile segmentului de 20% de vârf din populație depășesc de șapte ori veniturile segmentului 20%, comparativ cu un raport de cinci pentru UE-28
  • În același timp, 10% din populație au venituri de 14 ori mai mici decât jumătatea de jos, unul dintre cele mai ridicate ponderi din UE.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: