luni

22 aprilie, 2024

17 noiembrie, 2015

Ionuț Dumitru, Președintele Consiliului Fiscal
Ionuț Dumitru, Președintele Consiliului Fiscal

România iniţiază din nou o politică fiscală expansionistă, în condiţiile în care, spre diferenţă de 2008, nivelul datoriei publice este semnificativ mai ridicat, ceea ce lasă puţin spaţiu pentru stimularea economiei în eventualitatea unei noi recesiuni, se arată în Raportul anual al Consiliului Fiscal, document publicat marţi.

De asemenea, Consiliul avertizează că aceste evoluţii sugerează o reversare a progreslor realizate până în prezent şi sunt în contradicţie cu legile naţionale, dar şi cu tratatele europene asumate de România.

„În esență, România inițiază din nou o politică fiscală expansionistă în condițiile în care nivelul output gap va fi cel mai probabil pozitiv începând cu anul 2016, iar Codul Fiscal a intrat în vigoare pe data de 10 septembrie 2015.


Având în vedere și faptul că, față de anul 2008 nivelul datoriei publice este semnificativ mai ridicat (39,8% din PIB la finele lui 2014 comparativ cu 13,2%), este dificil de imaginat existența unui spațiu fiscal pentru stimularea economiei în perioadele de recesiune, existând chiar riscuri și la adresa sustenabilității datoriei publice”, se arată în raporul Consiliului Fiscal.

Riscurile pentru 2016 în opinia Consiliului Fiscal

  • Reducerea CAS la angajator va crea un deficit de 6-7 miliarde de lei la bugetul de pensii în perioada 2015-2019.

Începând cu anul 2009, deficitul bugetului de asigurări sociale s-a adâncit semnificativ, atingând un nivelul de 12,9 mld. lei în 2014, iar tendința estimată pentru anii următori (2015-2018) este de creștere semnificativă a acestuia în principal ca urmare a deciziei de diminuare a contribuțiilor sociale datorate de angajator cu 5 puncte procentuale, acestea reprezentând o sursă de finanțare a sistemului de pensii.

Consiliul Fiscal estimează că bugetul asigurărilor sociale de stat va înregistra un deficit de 2,69% în 2015, de 2,80% în 2016 și respectiv de 2,56% din PIB în anul 2018.

  • Datoria publică va creşte într-un ritm mai accentuat decât cel prognozat anterior

Nivelul datoriei publice a continuat să se majoreze în 2014, într-un ritm mai accelerat decât în anul anterior, „ponderea acesteia în PIB avansând, potrivit metodologiei europene ESA 2010, la 39,8%, de la nivelul de 38% înregistrat la sfârșitul anului 2013, în pofida unui deficit bugetar mai scăzut în 2014 față de 2013, respectiv de 1,5% din PIB și a diminuării dobânzilor plătite pentru atragerea de împrumuturi”.


Evoluţia este explicată de sporirea suplimentară a rezervelor din Trezorerie cu scopul finanţării în avans a deficitului bugetar şi majorarea buffer-ului destinat protecţiei împotriva manifestării unor condiţii adverse pe pieţele financiare.

Consiliul Fiscal se aşteaptă ca daoria publică să înregistreze o creştere semnificativă în perioada 2016-2018 faţă de proiecţiile anterioare, în contextul implementării prevederilor noului Cod Fiscal.

„Astfel, datoria publică este proiectată, potrivit calculelor Consiliului fiscal, la o valoare de 40,8% din PIB în anul 2018, respectiv cu 4,6 pp mai mult decât nivelul proiectat în absența prevederilor noului Cod Fiscal, respectiv de 36,2% din PIB în anul 2018”, se arată în raportul anual.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: