sâmbătă

27 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2019

Informările trimise MAI de serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale, însă Jandarmeria a decis, pe baza unnor mesaje postate pe rețelele sociale, că există intenția unei acțiuni radicale, arată raportul privind evenimentele de pe 10 august 2018, desecretizat săptămâna trecută.

Raportul mai menționează că reticența manifestaților de a se disocia de elementele agresive a făcut necesară intervenția în forță.


Raportul este intitulat „Informare privind manifestația de protest din Municipiul București din data de 10 august 2018”, conține 20 de pagini și o parte din acesta a fost publicat joi, în exclusivitate, de Digi24.

Protestatarii pașnici au suportat „consecințele acțiunilor forțelor de ordine” fiindcă au fost reticenți în a se disocia de „elementele agresive”

Pe parcursul documentului sunt enumerate o serie de agresiuni asupra forțelor de ordine, dar nu se amintește niciunde că în mulțime existau bătrâni și copii și nu se face nicio mențiune despre victimele din rândul protestatarilor.

De asemenea, violențele asupra jandarmilor au constituit și cauza intervenției pe care procurorii militari au calificat-o drept exagerată.

Cele două motive menționate în raport


În primul rând, persoanele care au intenționat să deturneze caracterul pașnic al adunării au acționat cu violență premeditată, în mod individual sau în grupuri organizate, în diverse puncte ale mulțimii, pentru a face dificilă extracția lor.

În al doilea rând, manifestanții pașnici au fost reticenți în a se disocia de elementele agresive, fiind create premisele pentru continuarea procedurii de violențe. Acest mod de acțiune a făcut ca persoanele care manifestau pașnic să suporte consecințele acțiunilor forțelor de ordine, aflate în încercarea de respingere a celor violente, prin utilizare de gaze iritant-lacrimogene.

(Citiți și: Protestul din 10 august / Acuzațiile împotriva șefilor jandarmilor, extinse: “Acte de violență nejustificată îndreptate inclusiv împotriva copiilor”)

Potrivit documentului, serviciile secrete nu au semnalat vreun pericol la adresa securității naționale:

Datele primite de la partenerii instituționali referitoare la acțiunile de protest din data de 10.08.2018 nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe sau să pună în pericol viața și sănătatea populației, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea și valorile constituționale sau îndeplinirea obligațiilor internaționale ale statului.

Cu toate acestea, Jandarmeria și alte forțe din MAI au fost alertate că pe 10 august va exista un risc crescut, iar motivele acestui diagnostic stabilit de Interne este explicat în Raport prin următoarele:

  • existența unor semnale în mediul on-line privind intenția de realizare a unei acțiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic („revoluție”), inclusiv prin eventuale acțiuni violente (promovarea violenței la nivel de limbaj și la nivel acțional, prin ocuparea sediului Guvernului României)

  • existența unui potențial degenerativ superior, în condițiile în care mesajele și imaginile folosite în cuprinsul postărilor de către anumiți utilizatori din mediul on-line promovau depășirea caracterului de manifestație pașnică

  • posibila implicare a membrilor galeriilor de fotbal.

Trupele aduse din provincie, potrivit Planului de Acțiune:

  • GJMb Craiova a participat cu 120 jandarmi
  • GJMb Bacău cu 100 jandarmi
  • GJMb Constanța cu 100 jandarmi (aceasta din urmă a intrat în dispozitiv la ora 19.30).

Oficialii prezenți la Punctul de Comandă Înaintat (instalat la 13.55):

  • Maior Laurențiu CAZAN – comandantul Acțiunii/(î.), Adjunct al Directorului General pentru Ordine Publică;
  • Maior Ionuț CRISTEA – Adjunct al Directorului General pentru Pază;
  • Maior Adrian VLAD – (î.) Șef al Seviciului Misiuni Ordine Publică (DGJMB);
  • Locotenent-colonel Marius SOARE – Șef Serviciu Cercetare-Documentare (DGJMB);
  • Colonel Gheorghe MITITELU – ofițer specialist;
  • Locotenent-colonel Aurelian IORGA – Șef Serviciu Prevenire și Combatere Fapte Antisociale;
  • Maior Victorița DINCĂ – Serviciul Psihologic;
  • Locotenent Ionuț Nicolae – IGJR/DOSP (ofițer specialist);
  • Comisar Adrian IALOMIȚEANU – DGPMB;
  • Subcomisar Alexandru URDU – Brigada Rutieră;
  • Maior Simona MORARU – ISUBIF;
  • Marian Cioltan – Instituția Prefectului;

Când a început folosirea gazelor lacrimogene:

La ora 16:26 s-a dispus înlocuirea efectivelor inițiale din fața Guvernului (cele inițiale nu erau dotate cu mijloace de protecție ori materiale de intervenție) cu efective echipate și dotate cu materiale și mijloace de protecție și intervenție și efectuarea unor acțiuni de împingere a manifestanților. O parte dintre manifestanți au exercitat acțiuni violente asupra dispozitivului de jandarmi, în care au aruncat pietre și sticle cu lichide, succesiv, în reprize, la ora 16.53 fiind rănit un ofițer (transportat la spital).

Începând cu această oră, efectivele Jandarmeriei Române au folosit materialele și mijloacele de dotare, inclusiv substanțe iritant-lacrimogene, punctual, pe direcția unde se alfau persoane care se manifestau violent, în scopul împiedicării pătrunderii în obiectiv, asigurării protecției personalului, respectiv realizarea manevrei de forțe și extragerea acestora din mulțime.

Despre deciderea intervenției în forță:

In jurul orei 20.00, având în vedere numărul mare de persoane care se manifestau în piaţă, precum şI acţiunile violente îndreptate către forţele de ordine se amplificaseră şI se desfăşurau concomitent în mai multe zone, comandant acţiunii a prezentat situaţia Prefectului Municipiului Bucureşti, informându-l cu privire la iminenţa unei intervenţii în forţă pentru restabilirea ordinii publice. În acest context, Prefectul și-a exprimat acordul cu privire la o astfel de acțiune (…)

La ora 22.02, a fost efectuată ultima somaţie, fiind acordat protestatarilor un interval de timp suficient pentru a se dispersa (nu se spune ce inetrval de timp – n.red.); acest interval a fost considerat corespunzător, în raport cu numărul persoanelor aflate în zonă, cu căile şI cu posibilităţile de defuire. Dispozitivul de intervenţie a fost constituit pe o singură direcţie de acţiune, toate căile de defluire din Piaţa Victoriei fiind libere pentru dispersare.

Despre intervenția în forță:

Începând cu ora 23.11, comandantul acțiunii (maior Laurențiu Cazan) a dispus intervenția în forță pentru restabilirea ordinii publice în contextul apariției șI persistenței acțiunilor grave de tulburare a ordinii publice, aceasta fiind aprobată anterior de Prefectul Municipiului București (Ordinul de Intervenție nr. S/221/651 din 10.08.2018).

Motivele emiterii ordinului de intervenție în forță au fost reprezentate de numărul mare de persoane violente dispersate în mulțimea de protestatari, de pierderea caracterului pașnic și civilizat al manifestației, de forțare repretată a codoanelor de ordine, de exercitare constantă de violențe care au pus în pericol iminent integritatea corporală și sătănatea forțelor de ordine și a celorlalți manifestamți prezenți în zonă, precum și existența indiciilor temeinice de săvârșire a unor fapte de natură Penală.

Momentul intervenției a fost decis de comandantul acțiunii (maior Laurențiu Cazan) șI determinat de necesitatea eliminării riscurilor privind viața șI integritatea corporală A membrilor forțelor de ordine șI participanților de manifestare (fusese sustrasă o armă de foc, iar asupra a 2 jandarmi se exercitaseră acte grave de violență).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: