duminică

21 aprilie, 2024

2 mai, 2018

Cheltuielile militare ale Rusiei s-au diminuat drastic în 2017, în timp ce statele europene și-au crescut aceste alocări, potrivit raportului Institutului Internaţional de Cercetare asupra Păcii de la Stockholm (SIPRI).

Rusia a coborât anul trecut pe poziția a patra în topul cheltuielilor militare la nivel global, înregistrând o scădere cu 20%, până la 66,3 miliarde de dolari. Este prima scădere din 1998 și vine pe fondul crizei declanșate în 2014, odată cu sancțiunile impuse de statele occidentale din cauza anexării Crimeei.



„Modernizarea militară rămâne o prioritate în Rusia, dar bugetul militar a fost limitat de dificultăţile economice pe care le cunoaşte ţara din 2014”, a explicat Siemon Wezeman, cercetător la SIPRI.

De cealaltă parte, în Europa Centrală și de Vest, amenințările Rusiei au dus la majorarea cheltuielilor militare – acestea au crescut cu 12% în statele centrale și din est, și cu 1,7%, în cele occidentale.

Cele mai multe țări europene sunt membre ale NATO și, în acest cadru, au convenit să-și mărească cheltuielile militare. Totalul cheltuielilor militare ale tuturor celor 29 de membri NATO a fost de 900 miliarde de dolari în 2017, reprezentând 52% din cheltuielile mondiale.

Statele Unite rămân în fruntea clasamentului, cu 610 miliarde de dolari investiţi în apărare în 2017. Suma depășește totalul cheltuit la acest capitol de următoarele șapte state. „Tendința descendentă a cheltuielilor militare americane, care a început în 2010, s-a încheiat”, a declarat dr. Aude Fleurant, directorul programului SIPRI.


Urmează apoi China, Arabia Saudită, Rusia, India, Franţa, Regatul Unit şi Japonia, care, toate şapte, au cheltuit împreună 578 miliarde pentru apărarea lor în 2017, adică mai puţin decât Statele Unite singure.

India revine pe locul al cincilea în clasament, în detrimentul Franţei, retrogradată pe poziţia a şasea.

Pe ansamblul anului 2017, cheltuielile militare mondiale s-au ridicat la 1.739 miliarde dolari, o creştere de 1,1%. faţă de anul anterior, și au reprezentat 2,2% din PIB global, adică 230 de dolari pentru fiecare locuitor al Terrei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: