miercuri

14 august, 2024

16 mai, 2013

Peste 100.000 de cetăţeni români şi bulgari lucrează în prezent în Marea Britanie, arată datele oficiale date publicității de Oficiul Național britanic pentru Statistică (ONS) în legătură cu ocuparea forţei de muncă.

Raportul realizat de ONS susține că numărul imigranţilor români şi bulgari din Marea Britanie a crescut într-un an cu aproximativ 15%, înainte de eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii, începând cu 1 ianuarie 2014, relatează Daily Express. Conform datelor oficiale publicate de ONS, numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a crescut de la 90.000, în primul trimestru al anului 2012, la 103.000. Anterior, un studiu realizat de British Labour Force a estimat că, în prezent, în Marea Britanie trăiesc 26.000 de bulgari şi 80.000 de români.

Guvernul de la Londra a refuzat să facă estimări în legătură de numărul de imigranţi dn cele două țări care sunt aşteptaţi, însă Migration Watch, un ONG care militează pentru controale mai stricte ale imigraţiei, a estimat că s-ar putea situa între 30.000 şi 70.000 de persoane.


Raportul ONS vine în contextul în care euroscepticii de la Londra și-au declarat îngrijorarea față de creșterea imigrației din România și Bulgaria, după ce românii şi bulgarii vor avea de la începutul anului viitor aceleaşi drepturi de a lucra în Marea Britanie ca şi restul cetăţenilor din Uniunea Europeană. Pe fondul acestor temeri, guvernul britanic a anunțat că are în vedere limitarea accesului imigranţilor la beneficii sociale, servicii medicale şi locuinţe.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În această perioadă, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări – cum a procedat Spania la 22 iulie 2011, invocând rata mare a șomajului.

Măsurile tranzitorii se vor încheia la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania – aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii pe piaţa muncii.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: