miercuri

24 aprilie, 2024

17 iulie, 2020

Investițiile în domeniul medical pentru creșterea sănătății populației ar putea adăuga 26 de miliarde de dolari la PIB-ul României până în 2040, ceea ce ar însemna o creștere de circa 9%, reiese din studiul ”Prioritizing health: A prescription for prosperity” (Prioritizarea sănătății, o rețetă pentru prosperitate, n.r.), realizat de compania de cercetare McKinsey & Company.

Pentru fiecare dolar investit, beneficiul economic ar fi de 1,8 dolari, reiese din calculele companiei. În plus, în medie, numărul de zile de concediu medical care s-ar economisi ca urmare a îmbunătățirii stării de sănătate a populației ar fi de 27 pe an, pe persoană. Investițiile în sănătate ar duce la o scădere a numărului de boli cu circa 37%.

Specialiștii companiei notează că zonele cele mai de impact către care ar trebui direcționate aceste investiții sunt: medicamentele pentru afecțiunile inimii, prevenirea AVC-urilor și a diabetului (16%); încurajarea schimbărilor comportamentale (12%); chirurgie de specialitate (10%), vaccinuri (9%) și descurajarea fumatului (6%).


Astfel, economia României ar putea câștiga:

  • 2,3 miliarde de dolari din scăderea numărului de morți premature;
  • 4,3 miliarde de dolari din creșterea productivității muncii;
  • 7,8 miliarde de dolari din scăderea numărului de afecțiuni și
  • 11,5 miliarde de dolari din creșterea gradului de ocupare a forței de muncă, reiese din estimările McKinsey & Company.

La nivel global, astfel de investiții ar putea înseamna o creștere a PIB-ului cu 12.000 de miliarde de dolari, respectiv 8% în următoarele două decenii.

În ultimele decenii, beneficiile asupra sănătății publice aduse de vaccinuri, antibiotice și nutriție au salvat milioane de vieți și au fost un catalizator puternic pentru creșterea economică. O mai bună sănătate promovează creșterea economică prin extinderea ocupării forței de muncă și stimularea productivității, oferind totodată imense beneficii sociale. Cu toate acestea, în ultimii ani, atenția publică s-a centrat asupra costurilor în creștere ale asistenței medicale, în special în economiile dezvoltate, în vreme ce oportunitatea investițiilor în sănătate a lipsit din dezbaterile publice”, se arată în preambulul raportului.

Economiștii estimează că o treime din creșterea economică a statelor avansate din ultimul secol poate fi atribuită îmbunătățirii sănătății publice. Studii recente arată că sănătatea a contribuit aproape la fel de mult ca majorarea veniturilor sau educația.


McKinsey & Company estimează că povara globală generată de boli (măsurată ca ani de viață ajustați cu cei de boală) ar putea fi redusă cu aproximativ 40%.

O astfel de reducere a poverii generate de boli ar însemna: o scădere a mortalității infantile cu 65%, o scădere a deceselor generate de cancer cu 29%, o scădere a deceselor cauzate de boli cardiovasculare cu 39% și o scădere a deceselor generate de bolile tropicale ignorate și malaria cu 62%. Cu alte cuvinte, circa 230 de milioane de vieți ar putea fi salvate în plus până în 2040, jumătate dintre acestea fiind persoane cu vârste de sub 70 de ani. Pentru persoanele de vârstă mijlocie, această schimbare ar extinde numărul de ani de viață sănătoasă cu un deceniu, la circa 65 de ani.

Peste 70% din câștigurile de sănătate menționate mai sus ar putea fi obținute din prevenție, mai exact prin crearea unor medii mai curate și mai sigure, încurajarea comportamentelor sănătoase, precum și lărgirea accesului la vaccinuri și tratamente preventive. Diferența de 30% ar fi asigurată din tratarea afecțiunilor grave cu tratamente dovedite, inclusiv medicamente și intervenții chirurgicale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: