12 mai, 2021

Situația catastrofală la care a ajuns pandemia Covid-19 putea fi evitată, însă ezitările și slaba coordonare din prima perioadă de după identificarea noului coronavirus au format un cocktail toxic ce a grăbit răspândirea SARS-CoV-2, ce a provocat moartea a 3,3 milioane de oameni, arată un raport independent solicitat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Documentul este extrem de critic la adresa Chinei, a OMS și a guvernelor occidentale.

Fără schimbări urgente, lumea riscă să treacă prin aceeași criză în cazul apariției unui virus similar.

”Este clar că asocierea unor alegeri greşite din punct de vedere strategic, a unei lipse de voinţă în abordarea inegalităţilor şi a unui sistem lipsit de coordonare a creat un cocktail toxic care a permis pandemiei să se transforme într-o criză umană catastrofală”, se mai spune în raport.


Instituțiile „nu au reușit să protejeze oamenii”, iar liderii care neagă știința au erodat încrederea publicului în intervențiile autorităților sanitare, conform raportului realizat de  Grupul Independent pentru Pregătirea și Răspunsul la Pandemie, document prezentat miercuri.

„Am identificat eșecuri în fiecare etapă și credem că ar fi putut fi posibilă prevenirea acestei pandemii”, a declarat copreședintele panelului, fostul președinte liberian Ellen Johnson Sirleaf, citat de Deutsche Welle.

Primele răspunsuri la apariția focarului din Wuhan, China, în decembrie 2019, nu au avut caracterul de urgență implicat de riscul real, astfel încât luna februarie 2020, esențială, a fost pierdută, pentru că guvernele au refuzat să tragă semnalul de alarmă și să reacționeze corespunzător. A fost o „lună irosită, în care multe țări ar fi putut să ia măsuri pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2 și să prevină catastrofa globală din sănătate și economie”.

Când gravitatea crizei a fost recunoscută, abia în martie 2020, „a existat o luptă nebună pentru achiziția de echipamente de protecțieși medicamente. Această luptă a fost facilitată de lipsa unui leadership global”, mai arată raportul.


Panelul independen ce a realizat documentul este alcătuit din 13 experţi și a petrecut ultimele opt luni analizând modalitatea de propagare a pandemiei şi măsurile luate de agenţia sanitară şi de state pentru a răspunde crizei sanitare. Grupul a fost constituit de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS trebuie reformată

Documentul critică OMS și cere reformarea organizației, precum și o majorare a fondurilor de care dispune aceasta.

Principalele acuze:

  • China și OMS sunt vinovate că au recunoscut foarte târziu gravitatea situației și faptul că noul coronavirus s-a transmis de la om la om, la Wuhan
  • OMS a declarat starea de urgență internațională abia pe 30 ianuarie
  • pandemia a fost declarată oficial abia pe 11 martie
  • OMS a fost împiedicată de propriile sale reglementări să acționeze eficient. Conform acestora, interzicerea călătoriilor trebuie să fie ultima măsură la care se apelează. Europa și SUA au irosit astfel luna februarie, acționând abia când a crescut presiunea asupra spitalelor. Impunerea mai devreme a restricțiilor de călătorie ar fi frânat puternic transmiterea viruslui, a explicat Helen Clark, fostă premier neozeelandez, citată de BBC.

De aceea, au explicat autorii raportului, este nevoie de reformarea Organizației Mondiale a Sănătății:

  • OMS are nevoie de mai multă putere de monitorizare și supraveghere care să aibă dreptul de a publica fără aprobarea țărilor vizate informații pe care le consideră importante la nivel mondial
  • ar fi adecvat un consiliu global pentru amenințări la adresa sănătății care să dețină autoritatea de a trage la răspundere statele membre
  • trebuie depolitizat sistemul de recrutare a funcționarilor
  • este nevoie de creșterea performanței boardului
  • numirea unui director general ar trebui făcută pentru un mandat unic de șapte ani, alternativă la mandatul actual de cinci ani ce poate fi reînnoit

„Pentru viitor, va fi nevoie de o abordare precaută de la bun început, luând în calcul că o boală respiratorie se poate transmite de la om la om, până când contrariul va fi dovedit”, menționează documentul.

Grupul de experţi recomandă guvernelor şi comunităţii internaţionale să adopte fără întârziere un ansamblu de reforme vizând transformarea sistemului mondial de pregătire, alertă şi răspuns în faţa pandemiilor.

În acest scop, raportul propune mai multe variante, printre care crearea unui Consiliu mondial de luptă împotriva ameninţărilor sanitare, precum şi instituirea unui nou sistem mondial de supraveghere, fondat pe ”o transparenţă totală”. Acest sistem va oferi OMS autoritatea de a publica imediat informaţii legate de epidemiile susceptibile de a conduce la izbucnirea unei pandemii fără să mai fie nevoie de a solicita aprobarea statelor membre.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: