sâmbătă

20 aprilie, 2024

22 aprilie, 2018

În pofida numeroaselor condamnări la nivel înalt, corupția rămâne o problemă răspândită, se menționează în Raportul privind respectarea drepturilor omului în România, elaborat de Departamentul american de Stat.

Despre justiție și anticorupție

  • Au existat numeroase cazuri de corupție la nivelul Guvernului, iar mita este încă des întâlnită în sectorul public.
  • Legile nu au fost mereu implementate eficient, mai spune Raportul, iar oficialii, inclusiv judecătorii, s-au implicat în acte de corupție fără să fie pedepsiți.
  • Imunitatea față de declanșarea urmăririi penale deținută de actuali și foști membri ai cabinetului, care erau și membri ai Parlamentului, au blocat în unele cazuri anchetele.
  • În justiție, este menționată activitatea echilibrată a CSM și faptul că DNA și-a continuat anchetele asupra oficialilor de rang înalt.
  • Întârzierea proceselor se datorează de multe ori lipsei de resurse adecvate.
  • În România nu există deținuți politic.
  • Potrivit legilor în vigoare în 2017, inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, au dreptul de a fi informați prompt și în detaliu despre acuzațiile care li se aduc și au dreptul la un traducător, dacă e cazul.

Despre libertatea de exprimare și libertatea presei

  • Departamentul de Stat citează ONG-uri care au observat politizarea excesivă a presei, mecanisme corupte de finanţare și politici editoriale subordonate intereselor patronilor.
  • Este menționată și „lista neagră” a ministrului de Interne, Carmen Dan, care conținea numele unor jurnalişti care au suținut protestele față de guvern. Diplomații americani notează că în timpul unei conferințe de presă din februarie 2017, Carmen Dan i-a nominalizat pe câțiva ziariști, pe care i-a acuzat că sprijină protestele de stradă antiguvernamentale.
  • Raportul notează că există în România două mari televiziuni (Antenta 3 și România TV) controlate de oameni de afaceri care sunt susținători vocali ai guvernului. Acestea au relatat incorect manifestaţiile antiguvernamentale, precizează Departamentul de Stat.

Situația din penitenciare

  • Închisorile sunt în continuare supraaglomerate, iar condițiile de detenție nu întrunesc standardele internaționale, mai spune Raportul.
  • De asemenea, abuzurile asupra deținuților continuă să fie o problemă. În septembrie, existau 128 de plângeri în care personalul închisorilor ea acuzat pentru abuzuri şi încălcarea drepturilor deţinuţilor.
  • Un număr mare de prizioneri nu au primit suficientă atenţie medicală.
  • Din punct de vedere administrativ, autorităţile independente nu investighează mereu acuzaţiile privind condiţiile inumane. Observatorii au notat că au existat mai multe situaţii, precum moartea unei rude a unui deţinut, care nu au fost tratate în mod corespunzător. În luna martie, un prizonier din închisoarea Rahova s-a sinucis după ce nu i s-a permis să participe la înmormântarea propriului frate, deoarece nu a putut prezenta o copie a certificatului de deces al acestuia.

Raportul mai notează că violenţa asupra femeilor, inclusiv în rândul celor căsătorite, a continuat să reprezinte o problema serioasă, pe care guvernul nu a gestionat-o cum trebuie.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: