joi

25 aprilie, 2024

13 aprilie, 2018

Parlamentul European a publicat, joi, un raport acărui concluzie este că există „un risc sistemic pentru democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale din Ungaria” și care, în final, recomandă activarea Art din Tratatatul UE, precum în cazul Poloniei, scrie Politico.eu

Raportul a fost realizat de eurodeputatul olandez Judith Sargentini (de la Partidul Verzilor) și a fost discutat joi în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European. La numai câteva zile după ce Viktor Orban și formațiunea condusă de acesta, Fidesz, au câștigat detașat alegerile.

În document sunt prezentate probleme legate de independenţa justiţiei, corupţie, libertatea de exprimare, drepturile romilor, ale minorităţilor evreieşti şi ale refugiaţilor din Ungaria.


„Poporul maghiar nu mai poate să beneficieze de drepturile fundamentale care sunt garantate în restul Europei. În Europa, ne dedicăm valorilor comune de respect pentru demnitatea umană, libertate, democraţie, egalitate, statul de drept şi drepturile omului.

Din păcate, maghiarii nu pot fi siguri că vor primi un tratament onest şi egal din partea guvernului lor.

Nu pot ajunge la nicio altă concluzie decât să solicit activarea Articolului 7. Vremea avertismentelor a trecut. Trebuie să luăm atitudine în numele poporului ungar, ale cărui drepturi au fost subminate„, a spus în Comisie Judith Sargentini.

Pozițiile europarlamentarilor au fost foarte diverse: unii au fost de acord că există „un risc sistemic pentru democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale din Ungaria”, alții au cerut ca procedura suspendării dreptului de vot în Consiliul European să nu fie folosită pentru a obţine avantaje politice, iar susținătorii guvernului Viktor Orban au criticat atacurile împotriva acestui cabinet susţinut puternic de populaţia maghiară.


Articolul 7 este un mecanism prevăzut în Tratatul de la Lisabona ce prevede sancţionarea unui stat membru UE şi pierderea temporară a drepturilor de vot în cadrul Consiliului UE, atunci când un stat membru încalcă valorile europene şi statul de drept.

Procedura fost invocată pentru prima dată în 2017 împotriva Poloniei, pe fondul reformelor din sistemul judiciar, și este în curs de desfășurare, după ce Parlamentul a votat deja suspendarea dreptului de vot.

Procedura de aprobare a acestei recomandări în PE:

  • Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) va vota propunerea europarlamentarului Judith Sargentini în luna iunie
  • ulterior, raportul va fi supus la vot în Parlamentul European (în luna septembrie). Este de nevoie de două treimi dintre voturile exprimate şi o majoritate absolută a europarlamentarilor, adică minimum 376 de voturi.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: