marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 iunie, 2021

Renate Weber avocat al poporuluiParlamentarii au respins, marţi, în şedinţă comună, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului. Liberalii intenționează să se folosească de respingerea rapoartelor pentru a o revoca pe Renate Weber (foto) din această poziție.

PSD a anunțat că va contesta decizia la Curtea Constituțională.

Au fost respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului corespunzătoare anilor:

  • 2018 – cu 245 de voturi „pentru” şi unul contra
  • 2019 – 187 de voturi „pentru” şi 23 de voturi contra
  • şi 2020 – cu 242 voturi „pentru” şi 35 împotrivă.

Potrivit procedurii de revocare, Avocatul Poporului nu este demis automat după respingerea rapoartelor de activitate, așa cum se întâmplă în cazul conducerii TVR, de exemplu.

Avocatul Poporului este numit pentru un mandat de cinci ani ce poate fi reînnoit o singură dată, de către Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, conform Constituției.

Revocarea din funcţie se poate face doar ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, de către Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului (art. 9, alin. 2).

Avocatul Poporului: Respingerea rapoartelor de activitate este un abuz

Respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018-2020 este un abuz și încalcă dispozițiile constituționale și legale, susține Avocatul Poporului, într-un comunicat transmis marți: „Ca o garanție a independenței, nici Constituția, nici legea organică de organizare nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin vot”.


Avocatul Poporului invocă prevederile Constituţiei şi Legii de organizare a instituţiei, menţionând că, potrivit acestora, Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, în condiţiile legii.

De asemenea, Avocatul Poporului nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ şi nu poate fi obligat de nimeni să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale, iar în exercitarea atribuţiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice, mai menționează comunicatul.

În Coaliție au loc discuții despre cine ar urma să fie propunerea pentru Avocatul Poporului. La ultimele negocieri UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai, iar liberalii îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: