28 iulie, 2014

Sancţiunile economice creează disensiuni puternice şi lupte pentru puterea de a-l influenţa pe Vladimir Putin în cercul aropiat al liderului de la Kremlin. Informaţia aparţine serviciului secret german şi este citată de publicaţia Der Spiegel, care notează că așa numitul  front comun arătat de Moscova este doar o iluzie.

Serviciile germane au informat-o pe Angela Merkel că are loc o luptă pentru putere la Kremlin, acolo unde oligarhii se află în dispute cu susţinătorii fervenţi ai unei poziţii dure a rusiei în faţa Occidentului. Primii sunt afectaţi de sancţiunile economice şi sunt implicaţi în dezbaterea referitor la cum să răspundă mai bine Rusia acestor sancţiuni.

Şeful spionajului german, Gerhard Schindler, a vorbit într-o audiere în comisia de politică externă a Bundestagului despre aceste fisuri în establishmentul de la Moscova şi că a însţiinţat-o pe Angel Merkel despre această luptă pentru influenţa asupra lui Vladimir Putin dintre oligarhi şi consilierii apropiaţi ai preşedintelui.


„Potrivit rapoartelor serviciilor secrete germane este posibil ca anumiţi oligarhi care sunt îngrijoraţi de sancţiunile pe care le va impune UE să înceapă să pună interesele economice deasupra celor politice şi să încerce să îl tempereze pe Putin”, scrie der Spiegel.

La rândul său, Gerhard Schindler le-a spus parlamentarilor germani, dar şi cancelarului Merkel că, din analiza serviciilor germane, lupta pentru puterea de influenţare a liderului rus care se dă la Kremlin este foarte posibil să influenţeze poziţia Germaniei referitor la impunerea de sancţiuni economice Rusiei.

Dacă până de curând opoziţia sa era fermă, recent atât cancelarul Merkel, cât şi oamenii de afaceri au spus că Rusia nu poate rămâne nepedepsită după doborârea avionului malaezian în estul Ucrainei.

Ministrul socialist al Economiei, Sigmar Gabriel, crede că, în contextul informaţiilor deţinute de serviciile germane, sancţiunile trebuie să îi vizeze pe oligarhii ruşi, care pot deveni veriga slabă în lanţul puterii de la Kremlin.

UE a anunţat sâmbătă noaptea lista sancţionaţilor


Între timp, UE a făcut publice numele celor 15 noi persoane adăugate liste negre şi a celor 18 entităţi. Lista a apărut târziu, sâmbătă noaptea şi a intrat în efect. Activele celor adăugaţi pe listă vor fi îngheţate, iar persoanele vor avea interdicţii de călătorie în UE.

Lista este deschisă de şefii serviciilor secrete ruse, cărora li se adaugă liderii separatişti din estul Ucrainei şi chiar şi liderul cecen. Iată cum arată lista publicată în Jurnalul Oficial al UE:

Mihail Fradkov – directorul Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse,

Nicolai Patruşev – apropiat al preşedintelui Putin, eminenţa cenuşie de la Kremlin, membru al Consiliului de Securitate,

Alexandr Bortnikov – directorul FSB, fostul KGB,

Rashid Nurgaliev – general, fost membru al KGB, ulterior FSB, fost ministru de interne în guvernul Putinpentru faptul că, în calitatea sa de membru al Consiliului de Securitate.

Sunt doar câţiva dintre membrii ai Consiliului de Securitate şi oameni din serviciile de spionaj ruse, iar motivul invocat de UE în justificarea adăugării acestora la lista neagră este faptul că aceştia „oferă consiliere şi coordonare privind securitatea naională şi a fost implicat în formularea politicii guvernului de la Moscova ameninţând integritatea teritorială, sveranitatea şi independenţa Ucrainei”.

În plus, pe listă se regăseşte şi preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, pentru că a declarat că „va face orice pentru a contribui la reînvierea Crimeei” şi a anunţat că este pregătit să trimită 74.000 de voluntari ceceni în Ucraina, dacă i se solicită aces lucru.

Liderii separatişti şi rudele lor sunt şi ei vizaţi de sancţiunile UE: Pavel Gubarev, unul dintre liderii auto intitulatei Republici Populare Doneţk, sau Ekaterina Gubareva, aşa numită ministrul de Externe al Republicii Populare Doneţk; contul bancar al acesteia este folosit pentru finanţarea grupărilor armate separatişte ilegale.

Dintre entităţile aflate sub tirul UE sunt aşa numita Republică Populară Lugansk, Republica Populară Doneţk şi aşa-numitul Stat Federal al Novorossiya. Prin organizaţiile paramilitare snt Uniunea Internaţională a Asociaţiilor Publice „Armata Marelui Don”, Sobol, Garda Lugansk, Armata de sud-est sau Miliţia Populară Donbass.

(Descărcaţi aici lista completă a persoanelor şi entităţilor sancţionate prin decizia de săptămâna trecută a Consiliului UE.)

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: