vineri

19 aprilie, 2024

8 ianuarie, 2020

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, miercuri, că se impune o discuție în România despre creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani.

„În momentul de faţă nu cred că România este pregătită pentru pensionare obligatorie la 70 de ani, însă cred că se impune o discuţie în spaţiul public ca, dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare”, a spus Turcan, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Varianta pe care o pregătește Guvernul este introducerea în lege a posibilității ca cei care doresc să se poată pensiona după vârsta standard în vigoare, 65 de ani, conform explicațiilor oferite de vicepremier:


Se lucrează la un proiect. Dacă vă aduceţi aminte, există şi în Camera Deputaţilor un astfel de proiect prin care să poţi să optezi pentru a putea lucra până la 70 de ani.

Dacă se va ajunge la concluzia că există o susţinere pentru această idee, este posibil să luăm această măsură.

În momentul de faţă, nu cred că poate fi pusă problema pensionării obligatorii la 70 de ani.

Propunerea este înaintată în contextul presiunii fără precedent exercitate de cheltuielile de pensii asupra bugetului. Anul acesta, potrivit Legii asigurărilor sociale, deficitul pensiilor din sistemul public plătite prin Casa Națională a Pensiilor, adică subvenția statului, este estimat la 11,310 miliarde de lei, anul acesta.

(Citiți și: Bugetul asigurărilor sociale 2020: „Cheltuielile cu pensiile urcă la 7,5% din PIB, la care se adaugă pensiile speciale. Subvenție de 20 de miliarde de la Bugetul de stat”)


Acest deficit, care crește prin adăugarea pensiilor speciale primite de militari, polițiști, rezerviștii serviciilor secrete și parlamentari, va urca dramatic în anii următori, conform Legii pensiilor elaborate în mandatul Liei Olguța Vasilescu.

Legea implică cheltuieli suplimentare, comparativ cu anul 2019, de 0,7% din PIB în anul 2020, 2,7% din PIB în anul 2021 și respectiv 3,7% din PIB în anul 2022. 

Cheltuielile cu pensiile vor crește cu peste 130%, de la aproximativ 61 miliarde de lei, în 2018, la 140,02 miliarde în 2022, potrivit Legii. Anul acesta, în 2020, cheltuielile cu pensiile din sistemul public sunt estimate la aproape 85 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă 7,5% din PIB-ul prognozat.

Potrivit datelor Eurostat, speranța de viață la naștere era în 2017 de 80,9 ani, media UE 28. În România, deși aceast indicator a crescut semnificativ după aderarea la Uniune, este de doar 75,3 ani.

În cazul bărbaților, care trăiesc în medie mai puțin decât femeile, în UE speranța de viață este de 78,2 ani, iar pentru bărbații români – de numai 71,6 ani.

De asemenea, speranța de viață la sănătoasă (la naștere):

  • bărbați: 63,5 ani media UE și 59,8 ani în România
  • femei: 64,2 ani în UE și 59 de ani în România
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: