28 martie, 2011

Raiduri aeriene ale coaliţiei, în oraşul natal al lui Gaddafi. Oraşul Sirte a fost ţinta forţelor rebele libiene, care înaintează spre vest. Un purtător de cuvânt al guvernului libian spune că trei civili au fost ucişi în portul Sirte. Explozii puternice s-au auzit şi în capitala ţării, Tripoli. Raidurile au avut loc după ce, duminică, NATO a preluat comanda tuturor operaţiunilor din Libia, încercând să pună în practică rezoluţia ONU pentru a proteja civilii. Câteva explozii s-au auzit şi în Sirte, după raidurile aeriene de deasupra oraşului. Un purtător de cuvânt al rebelilor din Benghazi a spus că Sirte este acum în mână forţelor rebele, dar nu există încă o confirmare independentă în acest sens. Purtătătorul de cuvânt al guvernului libian, Moussa Ibrahim, a declarat că trei tineri libieni au fost ucişi în Sirte, într-o zonă unde nu exista nicio facilitate militară. În ultimele două zile, câteva comunităţi de pe coasta Libiei şi importante instalaţii petroliere, inclusiv Ras Lanuf, Braga, Ugayla şi Bin Jawad, au căzut în mâna rebelilor de la preluarea controlului oraşului Ajdabiya.  (BBC News)

Un nou cutremur, cu alertă de tsunami în Japonia. Foarte mulţi japonezi sunt îngrijoraţi de soarta lor în viitor, după ce un alt cutremur cu magnitutidinea de 6,5 grade pe scara Richter a lovit coasta nord-estică a Japoniei, la 109 km de oraşul-port Sendai, deja devastat de dezastrele precedente. Cutremurul a adus cu sine avertizarea privind un posibil tsunami de dimensiuni mici. Numărul victimelor a ajuns la 10.000, după dezastrul natural din 11 martie, multe persoane fiind încă date dispărute. Muncitorii de la centrala nucleară afectată de cutremul de 9 grade se luptă încă să oprească scurgerile de radiaţii. Nu există deocamdată date privind noi pagube, în urma recentului cutremur produs duminică seara. Agenţia Meteorologică Japoneză a avertizat că un tsunami de 50 cm ar putea lovi prefectura Miyagi, dar apoi a ridicat avertizarea. (BBC News)

Ciocniri între forţe armate şi protestatari, în Siria – 12 persoane ucise. Armata siriană a descins în oraşul Latakia, după două zile de manifestaţii antiguvernamentale. Guvernul dă vina pentru victime pe “elemente armate ale unor familii din Latakia”, dar activiştii acuză forţele de securitate că au deschis focul asupra demonstranţilor, unde au fost incendiate birourile partidului de guvernământ Ba’ath. Latakia este un oraş majoritar sunnit, la 300 km nord de capitala Damasc, unde trăieşte şi o minoritate, Alawi, din care face parte şi preşedintel Basher al-Assad, ceea ce face ca mişcarea de protest să atingă puncte sensibile. Duminică noaptea, au existat informaţii privind apariţia unor găşti de tineri înarmaţi cu săbii şi puşti de vânătoare, plimbându-se pe străzile oraşului şi chestionând trecătorii. (Guardian)


Opoziţia socialistă a câştigat alegerile locale din Franţa. Partidul Socialist de opoziţie a câştigat alegerile de duminică, în timp ce Frontul Naţional, de extremă-dreapta, a crescut în preferinţele electoratului, punând o presiune mare asupra preşedintelui Nicolas Sarkozy, cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale. Cu aproape toate voturile numărate, în turul doi al alegerilor pentru consiliile locale din Franţa, partidul de stânga a obţinut 49,9%, iar formaţiunea conservatoare, aflată la putere, Uniunea pentru Mişcare Populară doar 35,9%, conform datelor oficiale. Prezenţa la vot a fost de 46%. Fonrtul Naţional a avut 11% dintre voturi, deşi n-a avut candidaţi decât în anumite regiuni, în unele zone a obţinut chiar şi 40%. (Guardian)

Partidul cancelarului german Angela Merkel a pierdut alegerile locale în Baden-Württemberg. Conservatorii au fost alungaţi de la putere în cel mai bogat stat federal al Germaniei, pentru prima dată în ultimii 58 de ani, umiliţi de Partidul Verzilor, în alegerile regionale, ceea ce ridică puternice semne de întrebare în legătură cu viitorul politic al lui Merkel. Alegătorii din statul sudic Baden-Württemberg, i-au înlocuit pe creştin-democraţi cu alianţa dintre Partidul ecologist al Verzilor şi social-democraţi, oferindu-le, astfel, patru locuri în Parlamentul federal. Rezultatele par a fi influenţate de criza nucleară din Japonia, care a dus la închiderea unor centrale nucleare şi testarea celorlalte, în Germania. Liderul Verzilor, partid care ar putea da, în premieră, un prim ministru în unul din cele 16 state federale germane, Winfied Kretschmann, (62de ani), le-a spus susţinătorilor săi fericiţi, din Stuttgart, că au câştigat o victorie istorică.”Vom da o direcţie Verde politicii şi vom asculta cererile alegătirlor”, a spus el. În weekend, circa 25.000 de oameni au participat la proteste antinucleare în Germania. (Independent)

Un avocat rus denunţă pe blogul său corupţia din companiile de stat. Înainte de era internetului, un dizident putea spera să obţină simpatia câtorva zeci de persoane, prin publicarea unor materiale interzise. Acum însă, Alexei N. Navalny, un avocat specializat în afaceri imobiliare, a reuşit să atragă o vastă audineţă cu siteul său pentru investitori, Navalny.ru, chiar dacă acuză marile companii de stat în domeniul energiei de luare de mită şi jocuri de interese. Avocatul în vârstă de 34 de ani a avut un million de vizitatori unici pe zi, în special când, în toamnă, a vorbit despre compania rusească de stat Transneft. Tânrul îi avertizează pe posibilii investitori străini în Rusia de afacerile care se fac în spatele unor companii de stat. Premierul Vladimir Putin a luat, se pare, în serios aceste dezvăluiri şi a  cerut o anchetă, aflată încă în curs de desfăşurare. (New York Times)

Forţa de muncă din China scade dramatic de la an la an. Economiştii avertizează că numărul lucrătorilor chinezi, care au ajutat la producerea miracolului economic al ţării, este din ce în ce mai mic. Timp de decenii întregi, China s-a bazat pe imensa sa mână de lucru, pentru a fabrica manual foarte multe bunuri, pe care le vindea extrem de ieftin în întreaga lume. Dar acum liderii chinezi sunt îngrijoraţi că politica guvernamentală, care permite naşterea unui singur copil într-o familie, a început să aibă rezultate nedorite. Numărul tinerilor care se angajează în fabrici este din ce în ce mai mic, în fiecare an, faţă de numărul pensionarilor, care pleacă din acele fabrici. Zhang Zheng, un economist de elită de la Universitatea Peking, spune că rezervele umane s-au consumat. Anul trecut, potrivit calculelor sale, doar 154 milioane de tineri cu vârsta sub 30 de ani făceau parte din forţa de muncă din industrie, care cuprinde 550 milioane de angajaţi. (Telegraph)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: