marți

23 aprilie, 2024

16 aprilie, 2020

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), avertizează că există riscul unei reveniri a epidemiei de coronavirus în toamnă. De aceea, măsurile de prevenţie trebuie să continue şi după ridicarea stării de urgenţă și trebuie să învățăm să conviețuim cu coronavirusul și măsurile de precauție ce vor înlocui izolarea.

Îngrijorări în acest sens au fost exprimate de mai mulți specialiști din toată lumea, iar cel mai recent studiu pe acest subiect, realizat de Harvard University, vorbește despre posibilitatea menținerii până în 2022, intermitentă și în forme diferite, a măsurilor de distanțare socială.

Studiul atrage atenția că nici prea multă distanțare socială nu este eficientă, întrucât împiedică dezvoltarea imunității în colectivitate.


Șeful DSU insistă să nu mergem în vizită de Paște și să stăm acasă, pentru că riscăm să ne confruntăm cu o explozie de cazuri în următoarele două săptămâni. Riscul nu va dispărea foarte curând, a mai spus el, la Digi 24, și în lipsa unui vaccin va trebui să ne obișnuim să trăim cu SARS-CoV-2 și cu măsurile de precauție implicate:

Majoritatea cazurilor sunt uşoare, asimptomatice, care nu au necesitat tratamente deosebite. Încă nu avem un tratament care tratează coronavirus (…)

Rugămintea mea către toţi e să nu ia în considerare toate dezbaterile care spun că nu mai trebuie să luăm măsuri, că am trecut de vârf.

Populaţia trebuie să înţeleagă că măsurile de izolare, de protecţie, de igienă, trebuie să continue o perioadă. În zonele publice să poarte protecţie, să nu primească musafiri, să nu meargă în vizită. Să nu meargă la rude bătrâne.


Nu putem să venim să speculăm că acum e mai bine. La momentul potrivit, se va veni cu o relaxare (…)

Noi trecem la fază de convieţuire cu virusul care nu dispare, cel puţin la acest moment asta vedem.

După relaxarea măsurilor vor fi luate măsurile de convieţuire.

Studiu Harvard: Distanțare socială, intermitentă până în 2022. Nici prea multă distanțare socială nu este bună

Un studiu realizat de cinci cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health și publicat în revista Science menționează că o reizbucnire  pandemiei este posibilă în următorii patru ani, scrie Science Alert.

În opinia lor, distanțarea socială ar putea fi menținută până în 2022, dacă nu se reușește producerea unui vaccin sau dezvoltarea unui tratament eficient, cu precizarea că acest fapt nu înseamnă conservarea măsurilor instituite acum.

Poate fi o distanțare intermitentă, în diferite grade, nu măsurile extreme existente acum. Mai multe țări de pe planetă au interzis adunările publice cu o participare mai mare, au închis școlile și au redus activitățile neesențiale desfășurate în afara casei.

Distanțarea socială cu care omenirea va trebui să se obișnuiască până la descoperirea unui vaccin sau a unui tratament ar putea fi obligativitatea purtării măștilor și mănușilor la ieșirea în spațiul public sau numai în anumite locuri – magazine, transport în comun etc. -, interzicerea evenimentelor cu un număr mare de participanți etc.

„Nu ne pronunțăm cu privire la oportunitatea acestor scenarii (privind tipurile de distanțare socială – n.red.), având în vedere povara economică pe care o reprezintă, dar subliniem presiunea potențial catastrofică pe care epidemia o pune pe sistemul de sănătate, dacă distanțarea socială nu este implementată eficient sau pe o perioadă îndelungată”, menționează cei cinci cercetători.

Simularea cercetătorilor de la Harvard a pornit de la premisa că SARS-CoV-2 va deveni un virus cu activitatea sezonieră, cu rată mare de transmitere în lunile reci.

Pe de altă parte, atrag ei atenția, prea multă distanțare socială poate fi dăunătoare, potrivit unuia dintre scenariile dezvoltate pe computer, întrucât „distanțarea socială a fost atât de eficientă încât nu s-a format imunitate în populație,” de unde și nevoia unei abordări intermitente, atât cât să nu se ajungă la presiuni insuportabile asupra sistemului de sănătate.

Autorii studiul recunosc însă că există multe necunoscute referitoare la noul coronavirus pentru a putea prognoza foarte corect aceste evoluții. Nu se poate estima foarte corect, în lipsa testării masive pentru depistarea anticorpilor, gradul de imunizare al unei comunității, și nici nu se știe exact, deocamdată, cât durează imunitatea în fața coronavirusului în cazul unei persoane care a avut Covid-19.

Un lucru este însă cert spun cei cinci cercetători: SARS-CoV-2 este aici pentru mai mult timp. Este puțin probabil că imunitatea dobândită după infectare și vindecare va fi suficient de puternică și că va dura suficient de mult timp pentru ca noul coronavirus să dispară după valul inițial, așa cum s-a întâmplat cu epidemia SARS din 2002 – 2003.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: