vineri

26 aprilie, 2024

30 martie, 2021

Confruntată cu dezavantajul strategic al lipsei de capital pentru noua revoluție tehnologică, România va trebui să maximizeze utilizarea fondurilor externe, este de părere Radu Crăciun, președinte și director general BCR Pensii.

În opinia sa, pandemia de COVID-19 și planurile europene de resetare vor accelera această nouă revoluție tehnologică, care se deosebește de precedenta din câteva puncte de vedere. În primul rând, pentru ”prima dată în istorie, oamenii, indiferent de gradul de pregătire, se confruntă cu o provocare reală de a fi înlocuiți în totalitate de mașini inteligente”. O a doua diferență semnificativă o constituie faptul că actuala revoluție necesită sume importante de bani pentru investiții.

”O astfel de nevoie de finanțare masivă va reprezenta un handicap pentru țările care din rațiuni istorice au fost incapabile să acumuleze suficient capital autohton. Pentru România, acest context reprezintă o mare provocare, o provocare care trebuie abordată simultan pe mai multe paliere. Un prim palier este demararea unor proiecte de investiții să le spunem primare, acele investiții pe care toată Europa le-a făcut în a doua parte a secolului XX, rețele de gaze, curent, canalizare, autostrăzi, spitale șamd. Dar ce apetit va mai avea Europa să finanțeze proiecte ale secolului XX”, a declarat Radu Crăciun, în cadrul conferinței Capitalul autohton – nivelul următor: planurile de adecvare și de internaționalizare în noua economie post-Covid”, organizată marți de CursDeGuvernare.ro.


Confruntată cu această situație, România va trebui să maximizeze utilizarea fondurilor externe dedicate unor astfel de proiecte, abordând problema pe două paliere.

În primul rând maximizarea atragerii fondurilor prin identificarea unor proiecte eligibile de secol XXI.

”Asta presupune existența unei viziuni a unei Românii digitale și ecologice a următorului deceniu care să genereze apoi proiectele punctuale”, consideră specialistul.

În al doilea rând, maximizarea utilizării fondurilor prin două tipuri de abordări: implicarea statului în crearea unor centre de excelență în cercetare digitală și agricolă (cele două dimensiuni care cred eu vor defini câștigătorii secolului XXI) și încurajarea antreprenoriatului în zonele tehnologiei de vârf și a dezvoltării companiilor (prin finanțări și prin transformarea statului în cel mai mare consumator de soluții digitale furnizate de companii românești).


”Inteligența pe care o are România și banii pe care i-ar putea avea sunt condiții necesare, dar nu și suficiente pentru resetarea României. E nevoie de o schimbare profundă de mentalitate la nivel de leadership, dar și a populației din toate categoriile și această schimbare de mentalitate cred că va fi cel mai dificil de atins.”, a conchis Radu Crăciun.

Conferința la care a participat Radu Crăciun, precum și intervenția sa au fost transmise live și pot fi urmărite AICI-LINK. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: