sâmbătă

20 aprilie, 2024

19 iulie, 2018

Sediul Radio Europa Liberă/Radio Libertatea de la Praga, FOTO: Lucie Steinzova (RFE/RL)

Radio Europa Liberă/Radio Libertatea va reîncepe să transmită în limbile bulgară și română, începând din decembrie 2018, reportaje multi-media, analize politice, anunță o ştire difuzată de ediţia electronică a postului.

Emisiunile vor fi rezultatul inclusiv al parteneriatului cu instituțiile media locale, „pentru a da amploare proiectelor existente, pentru a promova responsabilitatea pe plan public și pentru a contracara informațiile false”.

Radio Europa Liberă, post finanțat de Congresul Statelor Unite, și-a încetat emisiunile în limba română în 2008, după 60 de ani  de activitate în România, după aderarea la NATO și UE, când țara părea să fi intrat pe drumul ireversibil către democrație.


Potrivit anunțului publicat miercuri seara pe site-ul Radio Europa Liberă, oficialități guvernamentale, reprezentanți ai societății civile și ziariști din România și Bulgaria și-au exprimat îngrijorarea că dezinformarea, corupția și divizările sociale sînt pe cale să submineze sistemele lor politice.

„Sperăm în mod special ca transmisiunile noastre, realizate de jurnaliști locali, să contribuie la dezvoltarea unei prese libere, să promoveze valorile și instituțiile democratice și să suțină dezbaterile în ambele țări despre locul lor în NATO, în Uniunea Europeană și în celelalte organizații occidentale. Așteptăm să intrăm în parteneriat cu media locale independente și cu societatea civilă”, a declarat președintele companiei REL/RL, Thomas Kent.

Ce înseamnă Radio Europa Liberă

Postul de Radio Europa Liberă a fost ascultat în clandestinitate de români vreme de zeci de ani până în 1989 şi câţiva ani după aceea şi a reprezentat principala sursă de informaţie independentă de sistemul de propagandă comunist, din care cauză era una dintre ţintele serviciilor secrete româneşi („Securitatea”).

La Europa Liberă s-au pututu exprima liber dizidenţi precum Doina Cornea şi s-a vorbit despre rezistenţa românească la comunism, atâta câtă a fost posibilă.


Evenimente istorice, precum greva minerilor din 1977 şi revoilta de la Braşov au făcut obiectul unor emisiuni sepciale.

Inclusiv „Scrisoarea celor șase” lideri comunişti contestatari ai lui Ceuşescu a fost publicată de posturile de radio BBC și Europa Liberă în data de 11 martie 1989. Documentul a fost semnat de Silviu Brucan, unul dintre liderii politici care au influențat evenimentele din decembrie 1989 și de alți cinci foști membri marcanți ai Partidului Comunist Român: Alexandru Bârlădeanu, Corneliu Mănescu, Grigore Răceanu și Constantin Pârvulescu.

La începutul anului 1981, Emil Georgescu, realizatorul uneia dintre cele mai ascultate  emisiuni – ( Actualitatea românească),  a fost victima unui atentat pus la cale de doi francezi, care i-au aplicat multe lovituri de cuțit. Emil Georgescu a supraviețuit, îmbolnăvindu-se ulterior de cancer, care i-a curmat viaţa scurt timp după aceea.

Şi istoricul Vlad Georgescu, directorul secției române a postului Europa Liberă, între 1983 și 1988, s-a îmbolnăvit și a murit de un cancer galopant, existând indicii puternice că ar fi fost iradiat sau intoxicat cu o substanță radioactivă.

Alţi realizatori, printre care Monica Lovinescu, au fost bătuţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: