sâmbătă

20 iulie, 2024

8 iulie, 2024

Ucraina, Republica Moldova și România intenționează să colaboreze pentru creșterea capacității conductei de gaze Transbalcanica, inclusiv prin dezvoltarea proiectelor de producere a hidrogenului regenerabil – potrivit unui comunicat comun al miniștrilor de externe ai Ucrainei, Republicii Moldova și României, care au participat vineri la o întâlnire trilaterală organizată la Chişinău, transmite Radio România.

„Vom lucra împreună pentru a crește capacitatea conductei Transbalcanica de gaze, ca parte a Coridorului Vertical, inclusiv armonizarea parametrilor de calitate a gazului și dezvoltarea proiectelor de producere a hidrogenului verde folosind surse de energie regenerabilă” – se arată în document.

Moldova își reafirmă disponibilitatea de a deveni hub de reconstrucție a Ucrainei

În declarația respectivă, se mai precizează că Republica Moldova și România își confirmă disponibilitatea de a contribui la reconstrucția postbelică a Ucrainei.


„Localizarea geografică la granița cu Ucraina permite Republicii Moldova și României să joace un rol semnificativ în sprijinirea redresării, să fie un hub logistic pentru companiile și organizațiile implicate” – au menționat miniștrii.

În plus, diplomaţii au subliniat importanța primordială a dezvoltării conexiunilor electrice regionale, în special implementarea proiectului celui de-al doilea inel al liniei de interconexiune LEA (linie electrică aeriană, n.r.) de 330 kV „Bălţi-Dnistrovska HES”, LEA de 330 kV „Vulcăneşti- Arţiz”, LEA de 400 kV „Bălţi- Suceava”, LEA de 400 kV „Isaccea-Vulcăneşti-Chişinau”, LEA de 400 kV „Străşeni- Gutinaş”, LEA de 400 kV „Suceava-Cernăuţi” şi „CNE Pivdennoukrainsk-Primorske-Vulcăneşti-Isaccea”.

Cooperare și în combaterea amenințărilor hibride ale Rusiei

Cele trei state și-au exprimat intenția fermă de a promova o cooperare mai strânsă, pentru a consolida capacitatea de a contracara amenințările hibride rusești și pentru a crește rezistența societăților din cele trei ţări, în special împotriva dezinformării.

Separat, miniștrii au salutat organizarea primei conferințe interguvernamentale cu Ucraina şi Republica Moldova, la 25 iunie 2024, care marchează deschiderea oficială a negocierilor cu cele două țări privind aderarea la UE.


„Facem apel la un proces de negociere previzibil, puternic și dinamic, în concordanță cu așteptările cetățenilor Ucrainei și ai Republicii Moldova. Procesul de extindere cu Ucraina și Republica Moldova este o investiție strategică a Uniunii Europene în viitorul unit al Europei” – au remarcat miniştrii de externe, reuniţi la Chişinău.

De asemenea, Republica Moldova și România și-au confirmat sprijinul pentru Formula de pace propusă de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precum și pentru comunicatul comun al Summitului Global de Pace din Elveţia, care conţine principiile păcii și disponibilitatea statelor de a lucra la stabilirea unei păci juste pentru Ucraina în cadrul viziunii prezentate de partea ucraineană.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: