26 februarie, 2021

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a reușit să-i convingă liberalii din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) să voteze suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) din sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6, care permit construirea de imobile pe spații verzi și între case.

Nicușor Dan propusese inițial o suspendare de doi ani, dar PNL a cerut scurtarea intervalului la doar trei luni, insuficient pentru modificarea acestor documente importante pentru dezvoltarea Capitalei.

După negocieri purtate vineri în comisia de urbanism și juridică, care au întârziat începutul ședinței CGMB, primarul a ajuns la un compromis cu aleșii PNL: perioada de suspendare a fost convenită la 12 luni.


Primarul Nicușor Dan s-a declarat vinrir, la finalul ședinței, ”mândru” de susținerea majorității USR PLUS – PNL, care a rezistat ”presiunilor și amenințărilor”.

S-au opus consilierii de la PSD, astfel încât votul final a fost de 29 pentru suspendare și 26/25 împotriva, pentru fiecare sector.

Declarațiile făcute de Nicușor Dan în ședință:

E adevărat că teoria dreptului administrativ spune că perioada de suspendare a unui act administrativ trebuie să fie proporțională, nu excesivă, dar suntem într-o situație excepțională, adică cinci acte administrative cu caracter normativ care reglementează peste 80% din suprafața Bucureștiului. Aceste acte au o puternică suspiciune de nelegalitate, pentru că deja Tribunalul București s-a pronunțat pe două din ele și le-a anulat. Curtea de Apel le-a suspendat executarea uneia dintre ele.

Termenul de un an care este prevăzut acum în proiect este absolut proporțional cu complexitatea unor documente de urbanism care reglementează peste 80% din amenajarea urbană a Bucureștiului.

Am avut întâlniri cu reprezentanții din CGMB în care toate aceste argumente au fost expuse de grupuri. Mi se pare nerezonabil să veniți acum cu un argument.

Există un principiu al neretroactiviății a actelor normative. Fie suspendați azi executarea acestor PUZ-uri, fie luni, marți, miercuri orice proprietar care are un spațiu verde, un teren de blocuri între case, un teren pe linia de metrou de suprafață care poate să conecteze locuitoriii din Ferentari și Giurgiului va avea un drept câștigat. Este o decizie de oportunitate.

Pe perioada de suspendare, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire sau desfiinţare emise de primarul Municipiului Bucureşti şi de primarii sectoarelor vor respecta prevederile documentaţiilor de urbanism anterioare. Prevederile se aplică inclusiv certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire sau desfiinţare aflate în curs de emitere la data intrării în vigoare a hotărârii.

Nicușor Dan: „Urbanismul din București, o golănie”

Primarul general al municipiului București, Nicuşor Dan, a anunțat în urmă cu o săptămână intenția de a suspenda pentru doi ani PUZ-urile a cinci sectoare (2, 3, 4, 5 și 6), documente ce permit construirea pe spații verzi, între blocuri, ridicare unor clădiri înalte în zone de case etc., în condițiile în care orașul este capitala europeană cu cel mai puțin spațiu verde raportat la populație.

„Urbanismul din București a fost în ultimii ani o golănie și cele 5 PUZ-uri de sector sunt doar exemple ale acestui urbanism (…) Din cauza acestor PUZ-uri, mulți oameni s-au trezit cu blocuri noi lângă locuințele lor, iar bucureștenii stau tot mai mult în trafic (…) Este absolut scandalos ca în situaţia în care avem o poluare a aerului, avem zeci de mii copii care suferă de boli respiratorii, zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din aceeaşi cauză, sute de hectare de spaţiu verde urmează să devină spaţii construibile prin aceste PUZ-uri”, a spus Nicușor Dan miercuri, într-o conferință de presă în care și-a detaliat planul.


În cei doi ani, a explicat Nicușoar Dan, cât timp se vor reface PUZ-urile respective, toate activitățile din domeniul vor respecta Planul Urbanistic General (PUG, ce are și el o vechime de 20 de ani) și se vor emite autorizații pentru obiective justificate punctual.

De asemenea, a explicat primarul general, toate avizele și certificatele eliberate până la suspendarea PUZ-urile vor merge mai departe, întrucât reglementarea se aplică doar pe viitor.

Primarul a fost nevoit joi să accepte varianta de suspendare pe o perioadă de numai trei luni, după ce PNL, partidul aliat, l-a avertizat că nu este de acord cu o perioadă atât de lungă și riscă să nu aibă voturile necesare pentru a valida proiectul în ședința CGMB de vineri.

Unii consilieri PNL și-au motivat opoziția prin teama că vor fi dați în judecată de dezvoltatorii imobiliari și vor plăti daune uriașe dacă vor vota propunerea primarului Nicușor Dan.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: