vineri

26 aprilie, 2024

18 martie, 2024

Cu încă un mandat de șase ani la președinție, Vladimir Putin va deveni cel mai longeviv conducător de după Ecaterina cea Mare, care a domnit în secolul al XVIII-a. Cum America se reorientează spre treburile ei interne, iar restul lumii își pierde interesul, ar trebui să le fie limpede tuturor că aceasta a devenit lupta Europei, scrie The Telegraph, într-un editorial preluat de Rador.

După umilirea inițială a armatei ruse la porțile Kievului la începutul lui 2022, mulți credeau că reputația lui Putin pe plan intern și extern nu se mai putea redresa vreodată. În același an, în aprilie, premierul britanic Boris Johnson a ținut un discurs extraordinar adresat rușilor, chiar în limba lor maternă. „Președintele vostru știe că dacă ați putea vedea ce se întâmplă nu ați susține acest război”, afirma el.

Și totuși acum, cu Putin pe punctul de a câștiga cu un vot zdrobitor un scrutin atent măsluit, cu orice opoziție internă autentică anihilată și cu avansul gradual al rușilor pe front, puțini pot contesta că Moscova a smuls iarăși inițiativa strategică.

Europa fără lideri


Criza muniției, neînțelegerile dintre aliații occidentali ai Kievului și neputința Washingtonului de a aproba un pachet vital de ajutor militar au creat o situație periculoasă în care – după cum s-a exprimat consilierul de securitate națională al Casei Albe Jake Sullivan – Putin s-ar putea afla aproape de o reușită.

Europa pare a fi frapant de delăsătoare în această chestiune. Dacă Londra era cândva cel mai activ susținător al luptei pentru supraviețuire a Kievului, diplomația britanică pare acum mai interesată să critice modul în care își poartă Israelul războiul cu Hamas.

Răpusă de îndoiala de sine, Germania pare să fi renunțat cu totul.

Trebuie însă recunoscut că Emmanuel Macron te-ar putea face să crezi că a trecut printr-o transformare radicală. Mai întâi era îngrijorat că Putin se va simți „umilit”, ceea ce ar fi trebuit să evităm conform lui, pentru ca acum să nu excludă detașarea de trupe vestice în Ucraina.


Pe de altă parte, e posibil ca el să nu inspire credibilitatea necesară pentru a mobiliza voința continentului, care rămâne cel mai puternică în Europa Centrală și de Est, după cum o ilustrează inițiativa Cehiei de a găsi noi surse de muniție pentru Ucraina.

Cum America se reorientează spre treburile ei interne, iar restul lumii își pierde interesul, ar trebui să le fie de acum limpede tuturor că aceasta a devenit lupta Europei. După ce își va fi consolidat puterea internă, Putin va paria că nu mai avem voința necesară pentru a lupta. 

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: