sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 martie, 2017

Câștigul salarial mediu brut anunțat de INS pentru luna ianuarie 2017 a fost de 3.168 de lei cu 2,7% sub vârful sezonier atins în luna precedentă. Câștigul salarial mediu net, a fost de 2.300 lei (-2,3% faţă de decembrie 2016), respective 510 de euro la cursul mediu de schimb din februarie 2017 (luna de încasare efectivă a banilor) sau 996 de euro ca putere de cumpărare la preţurile medii din UE.

Ca putere de cumpărare, indicele câștigului salarial real s-a situat la 174,7% în raport cu luna de referință octombrie 1990, deşi a marcat o scădere de aproape patru procente față de decembrie 2016. Fapt îngrijorător, însă (cel puţin din perspectiva scăderii productivităţii muncii industriale calculate lunar pe 2016 cu 0,4%), s-a ajuns la cea mai mare creştere a puterii de cumpărare din ultimele 12 luni, respectiv 18,3%, după cum se poate vedea din datele prezentate mai jos.Totodată, ar fi de remarcat oscilaţia de amplitiudine maxima, de la valoarea minima de 12%, atinsă la finalul anului trecut, când se părea că ritmul imposibil de susţinut al majorării salariului real se va mai domoli.

Dispunerea creșterilor în economia națională

Pentru a vă forma o imagine asupra dispunerii creșterilor salariale pe economia națională, vă prezentăm evoluțiile din câteva domenii mai importante de activitate, cu observaţia foarte importantă că decalajul negativ dintre salariile mai mici plătite în industria prelucrătoare şi media naţională, mai mare, a urcat în decurs de un an de la 11,3% până la 13,7% (vezi tabelul).


De remarcat plasarea creșterilor din sectorul sanitar în fruntea celor înregistrate în toate ramurile economiei ( rolul principal fiind, desigur, jucat de majorările consistente decise în sectorul bugetar). Dar şi rămânerea învăţământului atât sub media naţională cât şi uşor sub ritmul mediu de creştere a veniturilor angajaţilor pe întreaga economie.

După ce intraseră anterior pe o pantă descendentă, salariile din intermedieri financiare şi asigurări au marcat o revenire spectaculoasă, conducând plutonul domeniului privat, unde, surprinzător sau nu ( dată fiind apetenţa pentru consum indusă de creşterea masivă a veniturilor românilor în raport cu avansul PIB), ritmul de creştere l-a devansat pe cel din sectorul de informaţii şi telecomunicaţii.

Deşi au marcat, la limită, creşteri de două cifre, transporturile şi construcţiile au încheiat clasamentul majorărilor de salarii pe ultimele 12 luni, ceea ce reflectă o prudenţă sporită şi o reţinere a sectorului legat de activitatea concretă din economie de a intra în jocul salariilor majorate fără legătură cu creşterea productivităţii muncii.

În condiţiile în care creşterea continuă a preţurilor va deveni o certitudine din luna martie încolo iar cursul de schimb dă semne de nervozitate pe palierul de 4,55 lei/euro, apărarea pragului de 1.000 de euro putere de cumpărare echivalentă a angajaţilor din România, trecut în luna decembrie 2016, va deveni tot mai problematică.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: