fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

PSD strânge semnături pentru demiterea guvernului, moțiunea de cenzură propune ”un guvern de tranziție”

de Razvan Diaconu , 8.7.2020

PSD vrea să dea jos guvernul Orban prin moțiune de cenzură până la alegerile locale, iar documentul scris de Șerban Nicolae propune un guvern ”de tranziție” până la parlamentare, anunță Europa Liberă.

Moțiunea de cenzură a PSD, intitulată “guvernarea minoritară Iohannis- Orban – eșecul garantat, multilateral dezvoltat”, a fost scrisă de senatorul Șerban Nicolae împreună cu o serie de parlamentari.

Textul moțiunii, consultat de Europa Liberă, a fost trimis președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a confirmat că se strâng semnături pentru demiterea guvernului Orban.

Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că demiterea Guvernului îl va ajuta pe Marcel Ciolacu în competiția internă din PSD.

Aritmetica parlamentară nu ajută guvernul PNL

PSD, ProRomânia, ALDE și parlamentarii neafiliați pot asigura majoritatea necesară adoptării moțiunii de cenzură.

Guvernul Orban nu se bazează pe o majoritate în Parlament, iar PSD a amenințat cu depunerea unei moțiuni de cenzură după încheierea stării de alertă. Pentru a schimba guvernul Orban, este nevoie ca moțiunea de cenzură să adune 233 de voturi.

Moțiunile simple depuse în ultima perioadă de PSD au trecut fără probleme în Camera Deputaților și Senat. Social-democrații au dorit să testeze astfel în mod regulat dacă beneficiază de o majoritate în Parlament.

Grupul PSD din Camera Deputaților a strâns în interiorul său reprezentanții ALDE, pe cei ai Forței Naționale, dar și pe cei ai noului partid păstorit de Dan Voiculescu. Un total de 139 de membri, la care se adaugă cele 70 de voturi ale senatorilor PSD sau afiliați social-democraților. Astfel, PSD are nevoie să convingă 25 de parlamentari pentru ca moțiunea de cenzură să fie un succes.

De unde pot veni aceste voturi? În primul rând de la Pro România. Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri că va vota moțiunea de cenzură. În Camera Deputaților, partidul său are 21 de reprezentanți.

PSD se poate baza și pe voturile unor parlamentari neafiliați din Camera Deputaților și Senat. Spre exemplu, deputatul Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, este în prezent deputat neafiliat, dar poate vota moțiunea de cenzură. În grupul senatorilor neafiliați îi regăsim pe foștii membri ai grupului ALDE: Călin Popescu Tăriceanu, Mihai Ruse, Simionca Ioan sau Hadârcă Ion.

Argument inedit: O moțiune fără culoare politică ce ”nu urmărește beneficiu electoral”

Din textul moțiunii de cenzură obținut de Europa Liberă se poate observa cum social-democrații au încercat să introducă cât mai multe teme de atac la adresa Guvernului pentru a atrage voturi în Parlament de la cât mai multe partide parlamentare.

Autorii precizează că moțiunea de cenzură nu are culoare politică și nu „urmărește beneficiul electoral al unui partid ori al unui politician”.

„Demiterea acestui guvern este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României pentru a prezerva constituționalitatea funcționării democratice a statului, respectarea legii și prioritatea votului cetățenilor”, se arată în documentul obținut de Europa Liberă.

Social-democrații sugerează ideea instalării unui guvern de tranziție după dărâmarea Cabinetului Orban, care să nu ia decizii profunde înainte de alegerile parlamentare.

„Un program minimal de măsuri economico-sociale și politice concrete, limitate în timp, predictibile ca efecte și asumate transparent, poate fi susținut de suficienți parlamentari pentru ca actuala anomalie guvernamentală să înceteze. O asemenea soluție poate asigura o desfășurare în condiții de normalitate a proceselor electorale imediat următoare pentru ca voința cetățenilor, atât la nivel local, cât și la nivel central, să confere legitimitate administrării treburilor publice ale țării”, este dorința inițiatorilor.

PNL vorbește de lipsa de constituționalitate a acțiunii

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, susține că este neconstituțională introducerea unei moțiuni de cenzură în sesiunea extraordinară a Parlamentului.

„Din punctul de vedere al PNL, problema este extrem de clar precizată în Constituţie, iar un eventual demers de depunere a unei moţiuni în sesiunea extraordinară, din punctul nostru de vedere, încalcă atât Constituţia, cât şi tot ceea ce înseamnă reguli ale unei democraţii moderne”, a spus Florin Roman.

Dorința PSD de a demite guvernul pare reală din moment ce președintele Iohannis și premierul Orban s-au referit preventiv la această acțiune.

Premierul Ludovic Orban afirma la Digi24 că o moțiune de cenzură ar fi „ridicolă și ar face parte numai dintr-o hărțuială politică”.

Președintele Iohannis a criticat și el, în ultima intervenție publică, intenția PSD, pe care a caracterizat-o ca fiind „lipsită de bun simț politic”: „Moțiunea de cenzură, sigur, este pur formal un instrument al opoziției, dar să vii cu moțiune de cenzură sau cu amenințarea unei moțiuni de cenzură într-o situație de criză sanitară, într-o situație de epidemie, mi se pare pur și simplu greșit și total lipsit de bun simț și lipsit de fundament. Acuzațiile sunt nefondate. Pentru ce să demiți Guvernul? Fiindcă a luat măsurile care au fost necesare? Fiindcă au luat măsurile la timp? Fiindcă am reușit să împiedicăm extinderea epidemiei? Fiindcă au venit cu măsuri de revigorare economică care deja produc rezultate? ”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.7.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Complexul Energetic Hunedoara va fi divizat, termocentrala Mintia preluată de autoritățile locale

Vladimir Ionescu

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) se va diviza până în septembrie în două entităţi care vor include câte o termocentrală, a anunţat joi, la Petroşani, ministrul… Mai mult

Stiri

Liban, în prag de revoluție – populația din Beirut cere ajutorul lui Emmanuel Macron

Razvan Diaconu

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a mers joi în Liban pentru a discuta cu liderii politici și pentru a găsi soluții de revenire după dezastrul produs… Mai mult

Stiri

Guvernul continuă și în toamnă măsura de sprijin a părinților care stau acasă cu copilul dacă școala e închisă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că măsura de sprijinire a părinților care stau acasă cu copilul, în cazul închiderii școlii din cauza epidemiei de… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a aprobat subvenția de 1 milion euro pentru Aeroportul Timișoara

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat acordarea subvenției directe acordată de România, în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion… Mai mult

Stiri

BNR, raport asupra inflației: Contracţia economiei în 2020, aproape de cea din 2009

Adrian N Ionescu

Riscurile de scădere a economiei sunt dominante, iar„revenirea economiilor, implicit şi a celei a României, este de aşteptat să fie una lentă”, chiar dacă nu… Mai mult

Stiri

Raport al Departamentului de Stat: Rusia, rol central în răspândirea dezinformărilor legate de coronavirus

Iulian Soare

Rusia joacă un rol central în diseminarea știrilor false ce subminează încrederea populației în autorități în perioada pandemiei de coronavirus, potrivit raportului publicat de The… Mai mult

Stiri

Campanie susținută de grupul PPE din PE

Siegfried Mureșan: Cu ajutorul fondurilor europene, România a sprijinit pacienții, medicii din prima linie și angajații afectați de criza COVID-19

Vladimir Ionescu

Deputatul european Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, explică modul în care Uniunea Europeană a ajutat statele membre să… Mai mult