fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Indice negativ de prețuri, ”pe bază de cartofi”, în septembrie. Inflația anuală, în scădere la 2,45%

Preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,14% în luna septembrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,45%,… Mai mult

13.10.2020

Analiză

Prăbușirea bugetară care se conturează cu precizie matematică, citită în istoria recentă a punctului de pensie

Creșterea reală a pensiilor în 2020 va fi similară cu cea din 2009, dacă va fi păstrat nivelul de indexare de 14% stabilit în prezent,… Mai mult

12.10.2020

PSD strânge semnături pentru demiterea guvernului, moțiunea de cenzură propune ”un guvern de tranziție”

de Razvan Diaconu , 8.7.2020

PSD vrea să dea jos guvernul Orban prin moțiune de cenzură până la alegerile locale, iar documentul scris de Șerban Nicolae propune un guvern ”de tranziție” până la parlamentare, anunță Europa Liberă.

Moțiunea de cenzură a PSD, intitulată “guvernarea minoritară Iohannis- Orban – eșecul garantat, multilateral dezvoltat”, a fost scrisă de senatorul Șerban Nicolae împreună cu o serie de parlamentari.

Textul moțiunii, consultat de Europa Liberă, a fost trimis președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a confirmat că se strâng semnături pentru demiterea guvernului Orban.

Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că demiterea Guvernului îl va ajuta pe Marcel Ciolacu în competiția internă din PSD.

Aritmetica parlamentară nu ajută guvernul PNL

PSD, ProRomânia, ALDE și parlamentarii neafiliați pot asigura majoritatea necesară adoptării moțiunii de cenzură.

Guvernul Orban nu se bazează pe o majoritate în Parlament, iar PSD a amenințat cu depunerea unei moțiuni de cenzură după încheierea stării de alertă. Pentru a schimba guvernul Orban, este nevoie ca moțiunea de cenzură să adune 233 de voturi.

Moțiunile simple depuse în ultima perioadă de PSD au trecut fără probleme în Camera Deputaților și Senat. Social-democrații au dorit să testeze astfel în mod regulat dacă beneficiază de o majoritate în Parlament.

Grupul PSD din Camera Deputaților a strâns în interiorul său reprezentanții ALDE, pe cei ai Forței Naționale, dar și pe cei ai noului partid păstorit de Dan Voiculescu. Un total de 139 de membri, la care se adaugă cele 70 de voturi ale senatorilor PSD sau afiliați social-democraților. Astfel, PSD are nevoie să convingă 25 de parlamentari pentru ca moțiunea de cenzură să fie un succes.

De unde pot veni aceste voturi? În primul rând de la Pro România. Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri că va vota moțiunea de cenzură. În Camera Deputaților, partidul său are 21 de reprezentanți.

PSD se poate baza și pe voturile unor parlamentari neafiliați din Camera Deputaților și Senat. Spre exemplu, deputatul Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, este în prezent deputat neafiliat, dar poate vota moțiunea de cenzură. În grupul senatorilor neafiliați îi regăsim pe foștii membri ai grupului ALDE: Călin Popescu Tăriceanu, Mihai Ruse, Simionca Ioan sau Hadârcă Ion.

Argument inedit: O moțiune fără culoare politică ce ”nu urmărește beneficiu electoral”

Din textul moțiunii de cenzură obținut de Europa Liberă se poate observa cum social-democrații au încercat să introducă cât mai multe teme de atac la adresa Guvernului pentru a atrage voturi în Parlament de la cât mai multe partide parlamentare.

Autorii precizează că moțiunea de cenzură nu are culoare politică și nu „urmărește beneficiul electoral al unui partid ori al unui politician”.

„Demiterea acestui guvern este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României pentru a prezerva constituționalitatea funcționării democratice a statului, respectarea legii și prioritatea votului cetățenilor”, se arată în documentul obținut de Europa Liberă.

Social-democrații sugerează ideea instalării unui guvern de tranziție după dărâmarea Cabinetului Orban, care să nu ia decizii profunde înainte de alegerile parlamentare.

„Un program minimal de măsuri economico-sociale și politice concrete, limitate în timp, predictibile ca efecte și asumate transparent, poate fi susținut de suficienți parlamentari pentru ca actuala anomalie guvernamentală să înceteze. O asemenea soluție poate asigura o desfășurare în condiții de normalitate a proceselor electorale imediat următoare pentru ca voința cetățenilor, atât la nivel local, cât și la nivel central, să confere legitimitate administrării treburilor publice ale țării”, este dorința inițiatorilor.

PNL vorbește de lipsa de constituționalitate a acțiunii

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, susține că este neconstituțională introducerea unei moțiuni de cenzură în sesiunea extraordinară a Parlamentului.

„Din punctul de vedere al PNL, problema este extrem de clar precizată în Constituţie, iar un eventual demers de depunere a unei moţiuni în sesiunea extraordinară, din punctul nostru de vedere, încalcă atât Constituţia, cât şi tot ceea ce înseamnă reguli ale unei democraţii moderne”, a spus Florin Roman.

Dorința PSD de a demite guvernul pare reală din moment ce președintele Iohannis și premierul Orban s-au referit preventiv la această acțiune.

Premierul Ludovic Orban afirma la Digi24 că o moțiune de cenzură ar fi „ridicolă și ar face parte numai dintr-o hărțuială politică”.

Președintele Iohannis a criticat și el, în ultima intervenție publică, intenția PSD, pe care a caracterizat-o ca fiind „lipsită de bun simț politic”: „Moțiunea de cenzură, sigur, este pur formal un instrument al opoziției, dar să vii cu moțiune de cenzură sau cu amenințarea unei moțiuni de cenzură într-o situație de criză sanitară, într-o situație de epidemie, mi se pare pur și simplu greșit și total lipsit de bun simț și lipsit de fundament. Acuzațiile sunt nefondate. Pentru ce să demiți Guvernul? Fiindcă a luat măsurile care au fost necesare? Fiindcă au luat măsurile la timp? Fiindcă am reușit să împiedicăm extinderea epidemiei? Fiindcă au venit cu măsuri de revigorare economică care deja produc rezultate? ”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.7.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Germania începe campania de vaccinare anti-coronavirus înainte de finalul anului

Vladimir Ionescu

Germania face pregătiri pentru a începe campania de vaccinare anti-COVID-19 înainte de sfârşitul anului, potrivit cotidianului Bild, citat de Reuters. Ministerul federal al Sănătăţii are… Mai mult

Stiri

Procedura de eșalonare a obligațiilor acumulate în pandemie – Cererile se depun până pe 15 decembrie

Raluca Florescu

Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eşalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii… Mai mult

Stiri

Vânzările Dacia au scăzut cu 35% în 2020. Rezultatele grupului Renault, peste așteptări în T3

Vladimir Ionescu

Grupul auto francez Renault a raportat vineri o cifră de afaceri de 10,4 miliarde de euro în trimestrul al treilea, în scădere cu 8,2% în… Mai mult

Europa

UE și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva unor ofițeri GRU pentru atacul cibernetic asupra parlamentului german

Iulian Soare

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus joi sancțiuni împotriva unor oficiali ai serviciilor secrete din Rusia pentru rolul jucat în atacul cibernetic derulat împotriva… Mai mult

Stiri

Goldman Sachs plătește 2,9 miliarde dolari pentru a închide o serie de investigații la nivel global

Razvan Diaconu

Goldman Sachs a acceptat plata a 2,9 miliarde de dolari către autorităţi de reglementare din întreaga lume, sumă care include o amendă record pentru încălcarea… Mai mult

Stiri

Mega-tranzacție pe piața de energie: CEZ România a fost cumpărată de Macquarie

Raluca Florescu

CEZ Group a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (“MIRA”), a anunțat CRZ vineri dimineața. Încheierea… Mai mult

Stiri

Se înființează în DNA Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în Romania

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege prin care este înființată, în cadrul DNA, Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în… Mai mult