joi

25 aprilie, 2024

8 iulie, 2020

PSD vrea să dea jos guvernul Orban prin moțiune de cenzură până la alegerile locale, iar documentul scris de Șerban Nicolae propune un guvern ”de tranziție” până la parlamentare, anunță Europa Liberă.

Moțiunea de cenzură a PSD, intitulată “guvernarea minoritară Iohannis- Orban – eșecul garantat, multilateral dezvoltat”, a fost scrisă de senatorul Șerban Nicolae împreună cu o serie de parlamentari.

Textul moțiunii, consultat de Europa Liberă, a fost trimis președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a confirmat că se strâng semnături pentru demiterea guvernului Orban.


Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că demiterea Guvernului îl va ajuta pe Marcel Ciolacu în competiția internă din PSD.

Aritmetica parlamentară nu ajută guvernul PNL

PSD, ProRomânia, ALDE și parlamentarii neafiliați pot asigura majoritatea necesară adoptării moțiunii de cenzură.

Guvernul Orban nu se bazează pe o majoritate în Parlament, iar PSD a amenințat cu depunerea unei moțiuni de cenzură după încheierea stării de alertă. Pentru a schimba guvernul Orban, este nevoie ca moțiunea de cenzură să adune 233 de voturi.

Moțiunile simple depuse în ultima perioadă de PSD au trecut fără probleme în Camera Deputaților și Senat. Social-democrații au dorit să testeze astfel în mod regulat dacă beneficiază de o majoritate în Parlament.


Grupul PSD din Camera Deputaților a strâns în interiorul său reprezentanții ALDE, pe cei ai Forței Naționale, dar și pe cei ai noului partid păstorit de Dan Voiculescu. Un total de 139 de membri, la care se adaugă cele 70 de voturi ale senatorilor PSD sau afiliați social-democraților. Astfel, PSD are nevoie să convingă 25 de parlamentari pentru ca moțiunea de cenzură să fie un succes.

De unde pot veni aceste voturi? În primul rând de la Pro România. Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri că va vota moțiunea de cenzură. În Camera Deputaților, partidul său are 21 de reprezentanți.

PSD se poate baza și pe voturile unor parlamentari neafiliați din Camera Deputaților și Senat. Spre exemplu, deputatul Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, este în prezent deputat neafiliat, dar poate vota moțiunea de cenzură. În grupul senatorilor neafiliați îi regăsim pe foștii membri ai grupului ALDE: Călin Popescu Tăriceanu, Mihai Ruse, Simionca Ioan sau Hadârcă Ion.

Argument inedit: O moțiune fără culoare politică ce ”nu urmărește beneficiu electoral”

Din textul moțiunii de cenzură obținut de Europa Liberă se poate observa cum social-democrații au încercat să introducă cât mai multe teme de atac la adresa Guvernului pentru a atrage voturi în Parlament de la cât mai multe partide parlamentare.

Autorii precizează că moțiunea de cenzură nu are culoare politică și nu „urmărește beneficiul electoral al unui partid ori al unui politician”.

„Demiterea acestui guvern este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României pentru a prezerva constituționalitatea funcționării democratice a statului, respectarea legii și prioritatea votului cetățenilor”, se arată în documentul obținut de Europa Liberă.

Social-democrații sugerează ideea instalării unui guvern de tranziție după dărâmarea Cabinetului Orban, care să nu ia decizii profunde înainte de alegerile parlamentare.

„Un program minimal de măsuri economico-sociale și politice concrete, limitate în timp, predictibile ca efecte și asumate transparent, poate fi susținut de suficienți parlamentari pentru ca actuala anomalie guvernamentală să înceteze. O asemenea soluție poate asigura o desfășurare în condiții de normalitate a proceselor electorale imediat următoare pentru ca voința cetățenilor, atât la nivel local, cât și la nivel central, să confere legitimitate administrării treburilor publice ale țării”, este dorința inițiatorilor.

PNL vorbește de lipsa de constituționalitate a acțiunii

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, susține că este neconstituțională introducerea unei moțiuni de cenzură în sesiunea extraordinară a Parlamentului.

„Din punctul de vedere al PNL, problema este extrem de clar precizată în Constituţie, iar un eventual demers de depunere a unei moţiuni în sesiunea extraordinară, din punctul nostru de vedere, încalcă atât Constituţia, cât şi tot ceea ce înseamnă reguli ale unei democraţii moderne”, a spus Florin Roman.

Dorința PSD de a demite guvernul pare reală din moment ce președintele Iohannis și premierul Orban s-au referit preventiv la această acțiune.

Premierul Ludovic Orban afirma la Digi24 că o moțiune de cenzură ar fi „ridicolă și ar face parte numai dintr-o hărțuială politică”.

Președintele Iohannis a criticat și el, în ultima intervenție publică, intenția PSD, pe care a caracterizat-o ca fiind „lipsită de bun simț politic”: „Moțiunea de cenzură, sigur, este pur formal un instrument al opoziției, dar să vii cu moțiune de cenzură sau cu amenințarea unei moțiuni de cenzură într-o situație de criză sanitară, într-o situație de epidemie, mi se pare pur și simplu greșit și total lipsit de bun simț și lipsit de fundament. Acuzațiile sunt nefondate. Pentru ce să demiți Guvernul? Fiindcă a luat măsurile care au fost necesare? Fiindcă au luat măsurile la timp? Fiindcă am reușit să împiedicăm extinderea epidemiei? Fiindcă au venit cu măsuri de revigorare economică care deja produc rezultate? ”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: