Cea mai stabilă și mai compatibilă politic majoritate parlamentară din ultimul deceniu s-a încheiat oficial:
Călin Popescu Tăriceanu își pune viitorul politic în mâinile lui Victor Ponta – conducerea ALDE a votat luni ieșirea de la guvernare și demararea negocierilor cu Pro România pentru un proiect comun în opoziție. PSD rămâne, astfel izolat la guvernare, înaintea moțiunii pe care partidele din Opoziție amenință să o depună.
Demersul vine după mai multe săptămâni în care ALDE a încercat să negocieze cu PSD în primul rând susținerea în comun a candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu la alegerile prezidențiale, apoi restructurarea guvernamentală și cooptarea Pro România în executiv.
Problema nu e doar una a partidelor, ci, în primul rând, una a stabilității politice bazate pe o majoritate politică organizată, în stare să asigure strategia, măsurile și legislația necesare impunerii unui proiect de dezvoltare:
cu o majoritate copleșitoare – de 250 de parlamentari, adică peste 60%, la care s-au adăugat, tradițional, cele peste 20 de voturi alevoturile minorităților – alianța PSD-ALDE se destramă, înainte de-a fructifica, la modul minimal cu putință, cea mai marecreștere economică din UE, și de-a o transforma în dezvoltare basic.
Criza guvernamentală apare după doi ani și jumătate în care singura preocupare a majorității PSD-ALDE a fost schimbatrea legilor Justiției, și cu două luni și jumătate înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
Călin Popescu Tăriceanu: Trecem în opoziție, Coaliția funcționa defectuos
Călin Popescu Tăriceanu a mai anunțat că va demisiona din funcția de președinte al Senatului în prima zi a sesiunii de toamnă a Parlamentului și că renunță la candidatura la prezidențiale, iar partidul a decis, la fel ca și Pro România, să susțină candidatura la președinție a lui Mircea Diaconu.
(Citiți și: Victor Ponta anunță că ar susține candidatura lui Mircea Diaconu la prezidențiale)
Partidul a decis ca miniștrii săi să demisioneze marți din guvern, dar numai trei miniștri (Anton Anton- Energie, Grațiela Gavrilescu- Mediu, Viorel Ilie- Relația cu Parlamentul) vor face acest pas.
Prospăt numită cu susținerea ALDE în funcția de ministru de Externe, Ramona Mănescu refuză să se supună directivei de partid chiar dacă a fost amenințată cu demiterea din partid chiar de către Călin Popescu Tăriceanu..
”Cred că este mai corect să ne despărțim civilizat. Noi vom trece în opoziție, cu tot ce înseamnă această decizie. Nu mai putem cauționa măsuri cu care nu suntem de acord. Nu putem merge mai depate cu construcții bugetare care nu se pot derula așa cum ne-am imaginat. Coaliția funcționa defectuos și la nivel local, și la nivel central”, au fost câteva argumente oferite de Călin Popescu Tăriceanu în favoarea denunțării protocolului de guvernare cu PSD.
Cea mai solidă coaliție de guvernare, față cu cea mai spectaculoasă creștere economică
Performanțele coaliției de guvernare PSD – ALDE au fost, în cei doi ani și jumătate de coabitare, modeste, față de pontențialul economic și de capacitatea legislativă și strategică din punct de vedere politic:
Creșterea economică spectaculoasă a fost irosită pe salarii și pensii, preocuparea celor două partide s-a focalizat aproape exclusiv pe modificarea legilor Justiției în favoarea infractorilor, relațiile principiale ale României cu statele UE și cu SUA au fost fracturate.
Singurele măsuri economice au vizat nu dezvoltarea, ci crearea unor pârghii de negociere externă a poziției politice, fiind folosite domeniile strategice ale României: Energia, sistemul Bancar, profiturile companiilor de stat prezervate unui Fond de Investiții bun pentru negociatori, dar dezastruos pentru România.
Ultimii doi ani și jumătate au devenit, astfel, o uriașă oportunitate de stabilitate politică irosită, deși astfel de momente sunt rare pentru configurarea și implementarea unui program de țară și a unei strategii punctuale de dezvoltare.
La despărțirea ALDE de PSD, rămân rezultale colaborării celor două partide: România e campioană la deficitele bugetar, de cont curent, de comerț exterior și structural – evoluții în sens invers față de celelalte foste state comuniste, și se împrumută la un costuri duble față de oricare alt stat aflat în situația sa.
PSD, marjă limitată de manevră
Premierul Viorica Dăncilă a scris pe Twitter, în timp ce ALDE decidea viitorul politic al formațiunii, că PSD va continua singur guvernarea.
Liderii PSD, reuniți de urgență în ședința Comitetului Executiv pentru a gestiona criza ieșirii ALDE de la guvernare, au decis ca miniștrii lui Tăriceanu care își vor da demisia marți să fie înlocuiți cu interimari. Astfel, la Energie în locul lui Anton Anton va fi Niculae Bădălău, actual ministru al Economiei. La Mediu, în locul Grațielei Gavrilescu va fi Ioan Deneș, care a mai ocupat acest portofoliu, iar la Relația cu Parlamentului, Radu Oprea.
În aceste condiții, conform Constituției și a deciziilor CCR, Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament în termen de 45 de zile pentru a cere un vot de reconfirmare, odată cu restructurarea guvernului. PSD nu are decât 203 voturi în Parlament în acest moment, majoritatea fiind de 233.
Dacă Opoziția, întărită acum cu parlamentarii ALDE, respinge noua formulă și noul program de guvernare, președintele Iohannis demarează consultări în vederea identificării unei noi majorități parlamentare și desemnează un premier să formeze noul cabinet.
În această perioadă, guvernul Dăncilă asigură interimatul.
Procedura schimbării guvernului ar putea fi accelerată cu ajutorul unei moțiuni de cenzură, anunțtă deja de președintele PNL Ludovic Orban, ce are șanse mari să fie votată de parlament.