joi

28 martie, 2024

15 ianuarie, 2017

Pe ordinea de  zi de luni a ședinței comune de plen a Camerei Deputaților și a Senatului figurează și constituirea a 3 comisii comune: Comisia pentru controlul SRI, Comisia pentru controlul SIE și Comisia pentru revoluționarii din 1989.

Comisia pentru controlul SRI va avea 9 membri, din care: un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar. Comisia pentru controlul parlamentar asupra activităţii SIE va avea 5 membri: 3 deputaţi şi 2 senatori.

Potrivit algoritmului și deciziei politice, președinția Comisiei SRI va reveni PSD, iar președinția Comisii SIE va reveni PNL.


Cele două comisii de specialitate ce au ca obiect controlul parlamentar asupra principalelor 2 servicii secrete au fost privite, în fiecare mandat, drept comisii formale. În aceste comisii, întotdeauna, partidele au trimis persoane care au părut mai degrabă ele ca fiind sub controlul serviciilor.

Un exemplu în actualitate: din fosta comisie SRI a făcut parte Sebastian Ghiță. Trimis în comisie de PSD, el nu a fost înlocuit după ce a demisionat din partid și a înființat, alături de alți parlamentari, Partidul România Unită.

Comisia parlamentară a revoluţionarilor din decembrie 1989 va avea 11 membri: 6 deputaţi şi 5 senatori, din care un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar. Președinția acestei comisii va reveni PSD.

Componenţa nominală a celor trei comisii va fi aprobată în şedinţa comună de luni, pe baza propunerilor grupurilor parlamentare, conform reprezentării acestora în Parlament.


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: