cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

PSD refuză consultările convocate de Klaus Iohannis. Liviu Dragnea: Rezultatul votului nu e validat

13 decembrie, 2016

constitutiePreședintele PSD Liviu Dragnea a anunțat marți, la câteva ore după anunțul președintelui Klaus Iohannis referitor la convocarea consultărilor pentru formarea noului guvern, că refuză să participe la acestea.

Liviu Dragnea a explicat că Administrația Prezidențială și-a fundamendat invitația adresată partidelor pe un articol greșit din Constituție, art. 85.

”Consultările se pot face doar în baza art. 103 și acolo se spune foarte clar că se fac în funcție de majoritățile de la parlamentare, iar despre asta nu se poate vorbi decât după validarea unui nou parlament. Nu putem merge la aceste consultări, pentru că, așa cum am spus, vrem să respectăm cu strictețe Constituția. Nu mergem pentru a face exerciții de imaginație. Eu cred că după ce fiecare deputat și senator este validat se pot face consultări. Noi nu puteam da curs la invitația fundamentată pe un articol greșit din Constituție”, a afirmat Liviu Dragnea.


În condițiile în care rezultatul votului nu este definitiv validat iar mandatele nu sunt redistribuite, Liviu Dragnea consideră ”straniu” faptul că șeful statului i-a invitat și pe reprezentanții USR și PMP, care în prezent nu sunt partide parlamentare.

”Mâine este în funcțiune acest parlament”, a precizat liderul PSD.

Numirea Guvernului- Articolul 85 din Constituție (în baza căruia s-a fundamentat, potrivit PSD, invitația la consultări) prevede:

  • (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
  • (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
  • (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Investitura- Articolul 103 din Constituție (în baza căruia s-au convocat în 2012 consultările) prevede:

  • (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
  • (2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
  • (3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

După alegerile din 2012, președintele în funcție de la acea dată, Traian Băsescu, a anunțat convocarea noului Parlament și a prezentat programul consultărilor cu partidele parlamentare. Convocarea la consultări a fost făcută în baza art. 103 din Constituție.

Potrivit calendarului post-electoral stabilit de Guvern:

  • În cel mult 48 de ore de la închiderea urnelor, adică până pe 13 decembrie la ora 24:00, partidele pot depune la Biroul Electoral Central (BEC) cereri de anulare a alegerilor
  • BEC are la dispoziţie maximum trei zile pentru soluţionarea acestor cereri, adică până pe 15 decembrie.
  • În cazul în care contestatarii alegerilor sunt nemulţumiţi de soluţia dată de BEC, ei pot ataca această decizie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în termen de 24 de ore, adică până pe 16 decembrie.
  • La rândul ei, ÎCCJ are la dispoziţie maximum trei zile, până cel mult pe 19 decembrie, prentru a tranşa problema, prin decizie definitivă.
  • În momentul în care rezultatele finale sunt publicate în Monitorul Oficial, adică după decizia Curţii Supreme, noul Parlament poate fi convocat de către preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit estimărilor făcute de partide, noul legislativ ar putea fi convocat pentru 19 decembrie, zi în care expiră mandatul actualului Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: