miercuri

10 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 iunie, 2020

Conducerea executivă a PSD a hotărât joi ca parlamentarii partidului să nu voteze pentru prelungirea stării de alertă care urmează să fie propusă de Guvern.

Starea de alertă ar înceta în 15 iunie și pentru prelungirea ei este nevoie de adoptarea unei hotărâri de guvern care trebuie validată de Parlament. Decizia vine în contextul în care președintele Iohannis a spus că starea de alertă trebuie prelungită.

PSD dorește să modifice această hotărâre de guvern astfel încât să fie reglementată o stare intermediară care să asigure tranziția către normalitate.


”Colegii mei au venit cu câteva propuneri clare, către Guvernul României, respectiv când vor veni cu cererea de încuviințare a stării de alertă să cuprindă redeschiderea spitalelor pentru bolurile cronice, redeschiderea spitalelor suport COVID care nu au avut pacienți, exclus continuarea actualelor proceduri de achizii publice. Considerăm pentru încă o perioadă limitată obligativitatea purtării de măști în spații închise cu respectarea limitării persoanelor pentru evenimente și distanțarea socială. (…) Izolarea trebuie menținută, mai ales dacă o persoană vine dintr-o zonă de focar. Decizia finală o vom lua luni. Cei mai mulți dintre colegi au propus prelungirea unor măsuri cu 15 zile”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Liderii PSD s-au reunit, joi, de la ora 12 în ședința conducerii interimare pentru a discuta despre prelungirea stării de alertă, cu câteva ore înainte de ședința de guvern în care Executivul ar urma să prezinte măsurile și forma hotărârii prin care va fi prelungită starea de alertă. În termen de 5 zile, hotărârea trebuie adoptată de Parlament.

Raed Arafat a declarat la Digi24 că starea de alertă următoare va avea modificări, proiectul urmând să intre în dezbatere în ședința Guvernului de joi, din nou sub presiunea timpului.

”Planul B” ar fi o stare de alertă menținută artificial, prin ordine de ministru.


Guvernul ar urma să emită joi hotărârea de prelungire a stării de alertă. Perioada de prelungire discutată la nivelul Guvernului este de 30 de zile, însă la discuțiile de miercuri cu Raed Arafat, liderii politici din Parlament au înaintat și termenul de 15 zile.

Documentul Guvernului presupune o serie de măsuri de relaxare anunțate deja de președintele Klaus Iohannis. Printre ele se numără redeschiderea mall-urilor, a piscinelor exterioare și a grădinițelor private. Vor fi însă păstrate o serie de restricții. Restaurantele rămân închise, iar purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie.

După adoptarea hotărârii de către guvern aceasta este trimisă Parlamentului care trebuie să o voteze în termen de 5 zile. PSD și UDMR au anunțat inițial că nu votează prelungirea stării de alertă, USR a anunțat că votul său din parlament va depinde de seriozitatea cu care guvernul va argumenta inițiativa.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: