marți

16 aprilie, 2024

13 noiembrie, 2021

Trecerea de la cota unică la impozitul progresiva ar putea să fie făcută în etape, iar un prim pas ar putea fi impozitarea marilor averi și a produselor de lux, a spus la Digi24 Vasile Dîncu (foto), președintele Consiliului Național al PSD.

Social-democrații și liberalii nu sunt însă de acord pe acest subiect. Mediul de afaceri pledează pentru stabilitatea sistemului fiscal din România.

„Cota unică mai există doar în 4 țări din UE – Bulgaria, Letonia, mi se pare, și Ungaria, dacă nu mă înșel. Noi avem acest proiect legat de impozitare progresivă și principiile lui nu pot să fie negate chiar și de liberalii noștri. Acest proiect poate fi făcut în etape, nu din prima. Nici nu poți să faci un asemenea proiect, nu e pregătit Fiscul, nu e pregătit sistemul electronic de control. Suntem de acord și am găsit câteva punți comune în această direcție. Mâine vom stabili definitiv cum vom proceda”, a spus Dîncu.


„Noi am propus pentru început impozitarea marilor averi sau a produselor de lux, a proprietăților de lux și aici se discută. A rămas să vedem care este impactul acestor măsuri asupra bugetului: ne aduc, de exemplu, destule venituri ca să putem să facem niște lucruri sociale din impozitarea marilor averi sau dintr-o formă de impozitare progresivă care până la urmă există chiar și acum. Nici acum nu avem chiar cotă unică, pentru că avem impozite diferențiate, de exemplu pe dividende”, a adăugat el.

„A pune trepte și a căuta niște praguri pentru impozitare ar fi o primă etapă pentru o zonă de impozitare progresivă. Acest principiu este acceptat de către toată lumea, toți economiștii își dau seama. Două lucruri sunt esențiale. În primul rând colectarea – avem cea mai slabă colectare din UE în acest moment – și doi – cum scăpăm de evaziune”, a mai spus Dîncu.

Președintele PNL a spus însă, după prima zi de negociere pe programul de guvernare cu PSD, că liberalii nu sunt de acord cu impozitarea marilor averi

„În România, orice venit este deja impozitat. Este vorba dacă vrem să penalizăm suplimentar pe cineva că a muncit și a acumulat active. Mi nu mi se pare normal acest lucru. Dacă e vorba de evaziune fiscală, bineînțeles că sunt de acord. Nu sunt de acord ca românii care muncesc, își asumă riscuri, investesc, au plătit impozite, să venim după să spunem să mai plătiți ceva că asta înseamnă justiție socială”, a declarat Florin Cîțu.


De la debutul negocierilor politice pentru formarea noului guvern și de la primele declarații ale PSD privind schimbarea sistemului fiscal, mediul de afaceri a transmis constant semnale că nu consideră potrivită modificarea radicală a impozitării.

În negocierile pe viitorul program de guvernare, ziua de miercuri a fost dedicată discuțiilor pe buget și fiscalitate. Vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a anunțat că social-democrații propun unele măsuri pentru creșterea veniturilor statului. Una dintre acestea ar fi „taxarea luxului”, alta privește modelul bulgăresc de colectare a taxelor, stabilit cu ajutorul unor experți străini.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: