Între modificările la legile justiției, Comisia juridică din Camera Deputaților a găsit timp, marți, să aducă o completare curioasă la Legea Concurenței.
Potrivit votului dat în Comisie, la procedura de schimbare a conducerii Consiliului Concurenței a fost schimbat astfel un alineat:
”f) prin revocare, în cazul în care nu mai îndeplinesc condițiile necesare cerute de prezenta lege pentru numirea în funcție, pentru încălcarea gravă a prezentei legi sau pentru condamnare, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru săvârșirea unei infracțiuni”.
Acest alineat trebuie coroborat cu noile condiții de numire a unui președinte al acestei instituții, care arată, printre altele: ”trebuie să fi îndeplinit funcții de conducere cu largi responsabilități pentru o perioadă de cel puțin 15 ani, în care a făcut dovada înaltei sale competențe profesionale și manageriale.”
În mediul de afaceri este cunoscută de ceva vreme dorința PSD de a numi o persoană ”de încredere” în fruntea Consiliului Concurenței, iar reprezentanții opoziției în Comisia juridică sunt convinși că acesta ar fi artificiul prin care puterea va scăpa de actualul președinte, Bogdan Chirițoiu.
Problema ”specialiștilor” PSD este că modificările la lege nu vor servi prea bine ”interesul” de partid. În situația ipotetică în care, după eventuala promulgare, PSD l-ar demite pe Bogdan Chirițoiu pe motiv că ”nu mai îndeplinește” condițiile legii, acestuia i-ar fi foarte ușor, dacă ar vrea, să întoarcă decizia în instanță.
Bogdan Chirițoiu a fost reconfirmat președinte al Consiliului Concurenței, pentru un mandat de 5 ani, în martie 2015. Cu respectarea legii de la acel moment, iar modificările din 2018 nu sunt aplicabile decât la desemnarea viitorului președinte al instituției.
Atacul la adresa președintelui Consiliului a fost condus, în ianuarie, de către secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, care declara:
”Noi avem niște aberații și niște anomalii cumplite. Mă uit la Consiliul Concurenței condus de lugubrul personaj Bogdan Chirițoiu, lugubru din toate punctele de vedere. În orice țară, băiatul ăsta era anchetat și, pentru tot ce a făcut, lua cu miile de ani de condamnări. Am ieșit public legat despre acest personaj și ce face el acolo, cu documente așa, cu tonele, din interiorul Consiliului Concurenței. Nu poate fi schimbat decât de Parlament, prin modificarea legii. Ce a făcut dl Chirițoiu: și-a ales un Consiliu Consultativ format din niște oameni grei care aleg Consiliul care-i controlează. La masa asta e dl Groningen de la Raiffeisen. Adică ăia care trebuie să fie controlați stau la masă și-i pun pe ăia care-i controlează. Și atunci ce face Bogdan Chirițoiu? Se duce la companiile românești private sau de stat și le toacă și pe multinaționale se face că nu le vede. Asta, la mine-n țară!”
Camera Deputaților, for decizional, nu are termen de adoptare a respectivelor modificări care fac parte din Legea de aprobare a OUG 39/2017, emisă de către Guvernul Grindeanu.
La momentul respectiv, Sorin Grindeanu a aprobat o serie de modificări de natură tehnică aduse domeniului concurenței și care nu se refereau la conducerea instituției.
În calitate de primă cameră sesizată, Senatul a aprobat respectiva ordonanță, la fel, fără vreo referire la modul în care poate fi ales președintele Consiliului.
Mandatul lui Bogdan Chirițoiu expiră în primăvara anului 2020.