marți

23 aprilie, 2024

15 septembrie, 2022

PSD a cerut, joi, după ședința Coaliției, ca mecanismul salariului minim european să fie aplicat în România de la 1 ianuarie 2023. Asta ar însemna o majorare a salariului minim la aproximativ 3000 de lei brut.

Solicitarea apare la o zi după ce Parlamentul European a adoptat o directivă privind salariile minime în UE, care prevede, printre altele, că țările trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc permit lucrătorilor să aibă un trai decent.

Acordul privind salariul minim ar urma să fie aprobat oficial de Consiliu în septembrie. Statele membre au apoi la dispoziție doi ani pentru a se conforma Directivei.

Comunicatul de partid: Directiva UE confirmă analiza economică a PSD


Marcel Ciolacu a salutat chiar miercuri, adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind salariul minim european, arătând că acest proiect a fost susţinut „intens” de social-democraţi şi reprezintă „o mare victorie” pentru toţi acei oameni care muncesc din greu.

În completarea declarației lui Marcel Ciolacu, biroul de presă al PSD a emis joi un comunicat, în care afimă că mecanismul salariului minim european poate fi aplicat în România de la 1 ianuarie 2023.

„PSD va susține în Coaliția de guvernare ca Guvernul să adopte chiar din acest an prevederile directivei europene adoptate recent de Parlamentul European cu privire la salariile minime adecvate din Uniunea Europeană, astfel încât acestea să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

Introducerea în România a mecanismului recomandat în Directivă, prin care salariul minim e stabilit la 50% din valoarea salariului mediu brut pe economie ar conduce la o creștere a venitului minim de la 1 ianuarie 2023 la o valoare apropiată de 3.000 de lei brut, așa cum a propus recent PSD pe baza datelor economice existente din România.


Astfel, Directiva adoptată recent de Uniunea Europeană confirmă că analiza economică a PSD a fost corect fundamentată, iar majorarea propusă este adecvată contextului social existent. De altfel, și deciziile din domeniul energetic prezentate recent de reprezentanții Comisiei Europene au atestat justețea propunerilor promovate de PSD în acest domeniu, precum plafonarea prețurilor și introducerea unei contribuții de solidaritate pe profitul excesiv al companiilor din sectorul energetic”, arată comunicatul PSD.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: